Wat is goed speelgoed voor je kind?

11 · 17 · 20

De Sint is alweer een week in het land en ondanks dat we het feest niet groots mogen vieren gaan we natuurlijk wel iets doen. Zeker als je kind nog jong is. De vraag is alleen. Wat ga ik geven waar maak ik mijn kind het meest bij mee. De vraag Wat is goed speelgoed voor mijn kind hoop ik in dit artikel te beantwoorden.

Speelgoed van het jaar.

Je kunt op veilig spelen en gaan voor het speelgoed van het jaar. Daar heeft immers een deskundige jury naar gekeken en het voldoet aan veel eisen. Er zijn veel categorieën en daarom heb ik ook een apart artikel over speelgoed van het jaar geschreven. Wil je dat lezen klik dan hier.

duurzaam speelgoed is in

Met duurzaam bedoel ik eigenlijk niet dat het milieuverantwoord geproduceerd moet zijn. Dat is natuurlijk mooi meegenomen en je moet er zeker naar kijken. Maar ik vind duurzaam meer iets van dat het speelgoed jaren mee kan en altijd van waarde blijft. Het plastic van LEGO en DUPLO is uit milieuoogpunt misschien niet helemaal verantwoord, maar mijn zestig jaar oude legoblokjes worden nog steeds gebruikt samen met de blokjes uit alle nieuwere versies die er zijn. Toch is de keuze tussen een houten loopwagen met blokken en de plastic variant met batterijen en allerlei geluiden bij mij snel gemaakt. bordspellen zijn ook heel duurzaam en kunnen jaren mee. Kijk dus goed naar de meerwaarde die verantwoord speelgoed heeft.

goed speelgoed per leeftijdsgroep

1 en 2 jaar

Baby’s zijn zeer bevattelijk voor vormen, kleuren en geluiden. Het moet groot, want ze stoppen alles in hun mond. Er is een schat aan verschillende cadeaus die aan bovenstaande kenmerken voldoen. Denk aan merken als V-tech dat van alles combineert. Je moet wel tegen de eeuwige herhaling van de liedjes en geluidjes kunnen, maar je kind vindt het fantastisch.

Kinderen van rond de 1 jaar gaan ook lopen en zeker als ze nog steun nodig hebben is een loopwagen een uitkomst. Als het aan mij ligt koop je dan een houten met blokken. Duurzamer en met de blokken heeft je kind oneindig veel mogelijkheden om te bouwen, om te gooien, ze naast elkaar te leggen en laat het de kar niet binnen twee maanden staan.

Zeker als je kind bijna twee is zijn ook plaatjes, memory achtige spellen erg goed speelgoed. Een succesnummer vind ik ook het Nijntje poppetje of die van Woezel en Pip dat je verstopt en dan roept “hier ben ik”. Eindeloos plezier voor je kind. Houdt er wel rekening mee dat je een kind moet leren spelen. Ga er dus regelmatig bij zitten. Doe dingen voor, speel mee en je ziet dat het dan vanzelf ook zelfstandig met het speelgoed speelt.

boeken 1 en 2 jaar

speelgoed 1 jaar speelgoed 2 jaar

3 en 4 jaar.

Je kind gaat zich meer en meer ontwikkelen. De motoriek wordt steeds verfijnder en het heeft steeds meer uitdaging nodig om leuk te kunnen spelen. De speeltijd wordt langer en je kind gaat steeds meer fantasie gebruiken. Het heeft hele verhalen met poppen of over auto’s. Het heeft speelgoed nodig dat zijn of haar fantasie prikkelt. Rollenspelen die het kan spelen met dokterssets of timmerkistjes. Soms lukt dat niet omdat je maar een kant op kan.Koop dus iets waar je kind ook zelf iets mee kan.

Goed speelgoed heeft veel meer mogelijkheden en uitdagingen. Lego en Duplo hebben daar zeer veel ervaring in en doen het al jaren goed. Goed speelgoed dat heel duurzaam is gemaakt, want van hout is KAPLA. De KAbouter PLAnkjes. Wat hiermee allemaal niet mogelijk is. Van het bouwen van hoge torens, tot grote gebouwen, maar ook wegen waar je dan weer met je auto langs kunt rijden.

Op deze leeftijd ontwikkelt je kind zich ook creatief. Stiften, verf, klei het speelt er graag mee. Ik vind het kinetic sand geweldig. leg er een kleed onder en laat je kind van alles vormen.

Het vierjarige kind wordt zich steeds bewuster van zijn omgeving en samen spelen komt steeds vaker voor. Gezelschapsspellen zijn dan een zeer goede keuze. Het bedrijf HABA heeft zich gespecialiseerd is spelletjes voor (zeer) jonge kinderen. Ze leren stapsgewijs hoe een spelletje in elkaar zit. Wat erbij komt kijken en dat je ook kan verliezen. Bovendien zijn ze ook qua vormgeving helemaal gericht op die leeftijd.

Tenslotte is (voor)lezen voor deze groep eigenlijk een must, dus prentenboeken horen er zeker bij. Van de boeken die de woordenschat stimuleren tot voorleesprentboeken met de prachtigste tekeningen.

boeken 3 en 4 jaar speelgoed 3 jaar speelgoed 4 jaar

5 en 6 jaar.

Je kind zit inmiddels op school en gaat van groep 2 naar groep 3. Woordjes leren en leren lezen. Vaak wil het thuis laten zien wat het allemaal kan en geleerd heeft. Bijpassend goed speelgoed in de vorm van boeken die het zelf kan lezen, schrijfsetjes, tekenen en knutselen zijn altijd welkom bij je kind. Kijk echter uit voor overdaad. Als je kind vijf uur per dag op school zit dan moet het thuis veel andere dingen doen.

Je kind vindt bewegen dan ook leuk en buiten spelen is dan ook een must. Speelgoed voor buiten is dan zeker een goed aankoop voor de Sint. Verder wordt je kind steeds zelfstandiger en kan het alleen of samen met vriendjes en vriendinnetjes zonder jouw toezicht spelen. Blijf echter de fantasie prikkelen en kies speelgoed dat eindeloze mogelijkheden heeft.

Het is niet voor niets dat een kleuterklas allerlei hoeken heeft. De bouwhoek, de poppenhoek, de knutselhoek etc. bouwen, rollenspelen blijven belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Ook de gezelschapsspellen mogen wat ingewikkelder.

boeken 5 en 6 jaar speelgoed 5 en 6 jaar

7 en 8 jaar

Je kind kan nu lezen en rekenen, is geïnteresseerd in alles wat er om hem heen gebeurd en kan steeds logischer nadenken. Snapt oorzaak en gevolg heel goed. Qua spraak en grammatica is het op het niveau van een volwassene, maar er moet wel aandacht besteed worden aan woordenschat. Spellen die daar een beroep op doen en natuurlijk boeken helpen daar bij.

Ook hier geldt weer dat er ook aandacht moet zijn voor de lichamelijke ontwikkeling. Dit is vaak de leeftijd waarop je kind gaat sporten bij een club. Het is ook de tijd van de eerste echte vriendschappen al wisselen die in het begin nog sterk.

Het spel verandert. Bouw en constructiemateriaal doet nu zijn intrede. Technisch lego, meccano, knex en dat soort materialen zijn prima. Bordspellen zijn er heel veel en doe vaker een beroep op tactiek. Er zijn diverse leuke familiespellen zoals exploding kittens, skip bo en het is de goede tijd om je kind langere spellen zoals good old monopoly te leren. Buiten spelen blijft belangrijk en je kind is er motorisch aan toe om te leren skaten, rolschaatsen of skate borden.

boeken 7 en 8 jaar speelgoed 7 en 8 jaar

9 en 10 jaar

Je kind is nu echt een zelfstandig wezen met een mening. Vriendjes en jezelf conformeren aan een groep is belangrijk en het wil ontdekken. Hoe zit de wereld in elkaar en wat is mijn plek daar in. Boeken over ontdekkingen, verhalen met een boodschap, spannende boeken. Ze zijn er genoeg. Bij Bol.com kun je te kust en te keur uitzoeken. Blijf het lezen stimuleren. Is je kind een echt slechte lezer laat hem of haar dan naar een boek luisteren en wellicht meelezen. Ook in de luisterboeken is keuze volop.

Goed speelgoed zijn zeker de familiespellen. Je kind komt of is nu op een leeftijd dat het de meeste bordspellen met jullie mee kan spelen. Dus spellen als “Ticket to Ride“, “Wingspan” of “Codenames” zijn leuk ook voor de volwassenen. Zie ook mijn artikel over bordspellen.

Muziek wordt belangrijker om te luisteren, maar zeker ook om het zelf te spelen. Muziekinstrumenten zijn een goede keuze. Er zijn diverse mogelijkheden om de drang naar kennis vorm te geven. boekjes over het zelf doen van proefjes, microscopen, een telescoop, sets met wetenschappelijk proefjes. Er is een bonte verzameling van mogelijkheden. Wat ook een prachtig cadeau is en de creativiteit stimuleert is een eigen camera. Stuur het er op uit en laat het leren waar je voor een goede foto naar kunt kijken. Als je dan ook nog video opnames kan maken dan heb je zo een vlogger in huis.

boeken 9 en 10 jaar speelgoed 9 en 10 jaar

Zijn digitale spelen ook goed speelgoed.

Als pedagoog en onderwijzer heb ik natuurlijk een mening over het spelen van computerspelletjes. Of dat nu op de tablet is of een spelcomputer. Ik zou de aanschaf mits voor jou betaalbaar niet laten, maar net als met zoveel in het leven: doe het met mate. Laat er nog ruimte zijn voor buiten spelen. Ik zou de 2 en een half regel hanteren. Twee uur buiten spelen en dan een half uur gamen. Wat bij de games goede keuzes zijn vind je in het artikel 20 spellen voor de nintendo switch zonder geweld.

 Sint 2020 Sint 2020

Over mij

jos ouwerkerk

Jos is als gepensioneerd directeur nog steeds betrokken bij het basisonderwijs. Hij schrijft nog steeds artikelen vooral voor leekrachten en ouders. Verder werkt hij aan een methode voor de zaakvakken op basis van projecten.

laatste artikelen

krijg updates via de nieuwsbrief

de beste bordspellen van 2021

de beste bordspellen van 2021

de beste bordspellen van 2021 Het is eind oktober en Sint en Kerst staan alweer voor de deur. Tijd dus om na te gaan denken over wat voor cadeaus je aan moet schaffen. Het wordt dus ook weer tijd om een bericht te schrijven over de beste bordspellen van 2021. Dat...

Lees meer
Hattie en project gestuurd onderwijs

Hattie en project gestuurd onderwijs

  Hattie en project gestuurd onderwijs zijn geen match In mijn vorige artikel noemde ik het geweldige project van John Hattie. Hattie en project gestuurd onderwijs zijn geen match. Integendeel zelfs. Toch kun je veel vinden in de bijna duizend meta-analyses die...

Lees meer
onderzoek naar project gestuurd onderwijs

onderzoek naar project gestuurd onderwijs

Als ik met mensen praat over mijn projecten en projectgestuurd onderwijs, krijg ik vaak de opmerking dat er geen wetenschappelijke onderbouwing is voor het effect van deze richting.Er is zogenaamd geen onderzoek naar project gestuurd onderwijs gedaan. Dat is er wel...

Lees meer

Comments

0 reacties

Subscribe

schrijf je in voor de nieuwsbrief