Project Gestuurd onderwijs tegenover een project “doen”

10 · 14 · 21

Project gestuurd onderwijs tegenover een project doen.

Natuurlijk, leraren wijzen al jaren projecten toe aan studenten. Maar Project Based Learning is iets heel anders. Dus wat is precies het verschil tussen projectgebaseerd leren en “een project doen”?

Bezoek een traditioneel klaslokaal en je zult waarschijnlijk merken dat studenten gedurende het schooljaar in ten minste één unit een ‘dessert’-project hebben gedaan. Zo’n project dat dient als toetje naast het klassikaal lesgeven van de leerkracht. Van schoenendoosdiorama’s tot handgemaakte modellen tot posterpresentaties, studenten hebben vaak de taak iets te maken dat verband houdt met het onderwerp waar de vakgroep mee bezig is. Het wordt meestal gedaan aan het einde van een eenheid – nadat de inhoud van de hoofdcursus is geleverd via traditionele lessen, lezingen en het maken van de werkbladen.

Een “dessert”-project biedt een leuke of creatieve uitdaging voor de student, dus het lijkt een speciale traktatie. Maar wat ontbreekt er?

Bij Project Gestuurd Onderwijs is het project het ‘hoofdgerecht’. Het biedt het kader voor het leren van studenten in de unit.

project gestuurd onderwijs

Bij projectgebaseerd leren wordt het project zelf gebruikt om kennis en vaardigheden aan te leren. Studenten werken aan het beantwoorden van een belangrijke vraag, zoals “Hoe kunnen we de het milieu in onze gemeenschap beïnvloeden?” Door de vraag gedurende een paar weken of langer te onderzoeken, raken studenten erin ondergedompeld en zoeken ze antwoorden vanuit verschillende hoeken.

Door dit proces passen ze wat ze leren op zinvolle manieren toe. Instructie is opgenomen in het project, dat is ontworpen om te voldoen aan de juiste academische doelen en normen. PGO creëert een echte behoefte voor studenten om zich inhoud en vaardigheden op het niveau van de groep of daarboven eigen te maken, terwijl ze samenwerken, kritisch denken en zich bezighouden met reflectie en herziening.Wil je meer weten over werken met PGO lees dan het artikel 8 tips over project gericht onderwijs.

project gestuurd onderwijs
project gestuurd onderwijs

Aan het einde van het project wordt het werk van de leerlingen openbaar gedeeld. Niet alleen aan een docent of eventueel hun klasgenoten. Studenten in project kunnen bijvoorbeeld een duurzaam herontwerp van een openbare ruimte maken en dit presenteren aan de gemeenteraad, in plaats van alleen maar te leren van een leerboek en het maken van een poster voor de muur in de klas. Bij andere projecten kan een student historische en hedendaagse helden vergelijken en hun bevindingen presenteren op een openbaar forum. De mogelijkheden zijn legio.

Door van Project Based Learning een “hoofdgerecht” te maken, raken studenten diep betrokken bij hun werk. Ze begrijpen hoe wat ze op school leren van toepassing is op de echte wereld. Ze ontwikkelen de vaardigheden die hen voorbereiden op succes op school, carrière en leven.

 

  een project “doen”

 

Project gestuurd onderwijs

 

Aan het eind van (of parallel aan) de instructielessen door de vakdocent

 

Het project is centraal en de instructie is er een onderdeel van

 

 

Volgt de leiding van de docent

 

Gedreven door studentenonderzoek
Focus op het eindproduct

 

Focus op het proces en het product

 

Staat vaak los van vaardigheden en normen

 

Afgestemd op academische normen en succesvaardigheden.

Kan alleen en thuis gemaakt worden

Heeft altijd interactie met medestudenten en begeleiding van de leerkracht nodig

 

Blijft meestal binnen de schoolmuren Altijd context met de echte buitenwereld

 

Eindresultaat gepresenteerd in het lokaal

 

Eindresultaat gepresenteerd buiten de school aan een gevarieerd publiek

 

Wil je meer weten over project gericht onderwijs? Op deze site vind je meer artikelen. Ook het artikel van vernieuwenderwijs is het lezen waard

Over mij

jos ouwerkerk

Jos is als gepensioneerd directeur nog steeds betrokken bij het basisonderwijs. Hij schrijft nog steeds artikelen vooral voor leekrachten en ouders. Verder werkt hij aan een methode voor de zaakvakken op basis van projecten.

laatste artikelen

krijg updates via de nieuwsbrief

de beste bordspellen van 2021

de beste bordspellen van 2021

de beste bordspellen van 2021 Het is eind oktober en Sint en Kerst staan alweer voor de deur. Tijd dus om na te gaan denken over wat voor cadeaus je aan moet schaffen. Het wordt dus ook weer tijd om een bericht te schrijven over de beste bordspellen van 2021. Dat...

Lees meer
Hattie en project gestuurd onderwijs

Hattie en project gestuurd onderwijs

  Hattie en project gestuurd onderwijs zijn geen match In mijn vorige artikel noemde ik het geweldige project van John Hattie. Hattie en project gestuurd onderwijs zijn geen match. Integendeel zelfs. Toch kun je veel vinden in de bijna duizend meta-analyses die...

Lees meer
onderzoek naar project gestuurd onderwijs

onderzoek naar project gestuurd onderwijs

Als ik met mensen praat over mijn projecten en projectgestuurd onderwijs, krijg ik vaak de opmerking dat er geen wetenschappelijke onderbouwing is voor het effect van deze richting.Er is zogenaamd geen onderzoek naar project gestuurd onderwijs gedaan. Dat is er wel...

Lees meer
10 beste spellen voor ADHD pubers

10 beste spellen voor ADHD pubers

spellen voor ADHD pubers zijn waardevol Bordspellen helpen om krachtige en zinvolle gezinsbanden te smeden.  spelletjesavonden leren sommige vaardigheden zelfs beter dan op school. Bouw aan  een waardevolle verzameling favoriete bordspellen die helpen bij het opbouwen...

Lees meer

Comments

0 reacties

Subscribe

schrijf je in voor de nieuwsbrief