de beste bordspellen van 2021

10 · 27 · 21

de beste bordspellen van 2021

Het is eind oktober en Sint en Kerst staan alweer voor de deur. Tijd dus om na te gaan denken over wat voor cadeaus je aan moet schaffen. Het wordt dus ook weer tijd om een bericht te schrijven over de beste bordspellen van 2021. Dat kunnen familiespellen zijn, strategische spellen of spellen waar behendigheid een grote rol speelt. Het enige criterium is dat het spel in 2021 uit moet zijn gekomen.

In dit artikel neem ik ook geen aanvullingen op van de meest bekende spelen als Kolonisten van Catan, Ticket to ride of Carcassonne. Deze zijn al heel bekend en ook de aanvullingen van 2021 zijn het spelen meer dan waard, maar ik nu aandacht voor nieuw ontwikkelde spelen of aanvullingen op spelen die nog niet zo bekend zijn.

My City

Dit was met een release in januari 2021 ook echt het eerste spel dat uitkwam. Het spel hoort tot de familie van de legacy games. Dat zijn spellen die gaandeweg het spel door toevoegen van nieuwe elementen veranderen. Geen enkel spel is dus hetzelfde. Er komen steeds nieuwe elementen bij. Daarnaast maakt het spel gebruik van tetris tegels die je zo aan moet leggen dat je een stad opbouwdits of. Tetris of tegelspellen zijn populair. Denk maar aan spellen als Patchwork, Fits of Berenpark.

My city is dus en een legacy game en een tetris game.Ondanks de zeer uitgebreide mogelijkheden is de spelduur met ruim een half uur redelijk te noemen.  Je kan het spel vanaf ongeveer 10 jaar spelen.

Voor meer informatie over dit spel en veel van de spelen die ik nog ga beschrijven verwijs ik naar de site van spellenwijs die heel uitgebreid op al deze spellen in gaat

 

 

Bonfire

Dit spel is eigenlijk alleen voor de spelfanaten die van veel opties in een spel houden. Dit spel heeft er erg veel en wordt dan ook pas na een aantal keer spelen en de handleiding lezen interessant.

Ook het thema moet je aanspreken. De mensen hebben de steden verlaten en de vreugdevuren zijn gedoofd. De gnomen leefden van die vuren en het is hen er dus alles aan gelegen om weer een vuur te mogen ontsteken. Om dat te kunnen doen zullen ze diverse opdrachten moeten volbrengen. Spelen kan vanaf 12 jaar en een spel duurt toch zeker ruim anderhalf uur.

De kwakzalvers van Kwakelenburg, de Alchemisten

Dit spel was een hit in 2020 en dus is het logisch dat er uitbreidingen kwamen. De eerste was de kruidenheksen, maar in 2021 kwam de Alchemisten uit. Bij deze uitbreiding komen er patienten in het spel die door jou als kwakzalver opgelicht willen worden. Je hebt dus weer meer mogelijkheden om drankjes te brouwen. Lukt dat dan krijg je weer bonussen die je verder helpen in het spel. Deze aanvulling maakt het spel dat op zich al verassend is en hilarische momenten kent nog leuker om te spelen. vandaar dat ik hem graag opneem in dit lijstje

Clever tot de derde macht

Het immens populaire dobbelspel Clever en de opvolger dobbel zo clever hebben in 2021 een derde versie gekregen. Clever tot de derde macht.

Ben je na twee jaar clever spelen wel uitgekeken op het spel en wil je weer nieuwe uitdaging dan zou ik je zeker aanraden dit spel te kopen. Het speelt weer lekker weg, maar is lastiger qua regels en mogelijkheden dan het eerste spel.

Het blijft een dobbelspel, dus afhankelijk van geluk, maar je kunt toch ook strategisch denken en noteren. Wat ik op zich fijn vindt is dat je na 30 minuten klaar bent.

Calico

Het succes van patchwork afgelopen jaar heeft natuurlijk veel lookalikes opgeleverd. Allen weer met de nodige toevoegingen. Deze is het vermelden waard. Als je je sprei aan het patchworken bent en gelijke kleuren hebt kun je knopen verdienen en heb je ook nog gelijke motieven dan gaat de kat er op liggen. Dat zijn pas de bonussen natuurlijk. Het is gewoon een leuk spel zonder veel toeters en bellen en je speelt het in ongeveer 30 minuten.

De verdwenen ruïnes van Arnak

Dit is weer een spel voor de doorgewinterde bordspel speler. Een spel kan makkelijk meer dan 2 uur duren en er zijn veel regels. En heel veel materialen. Toch is het spel uiteindelijk redelijk makkelijk te spelen. Het verhaal er achter is dat je als archeoloog een onbekend eiland gaat ontdekken. Daarvoor heb je werkers in dienst en gaandeweg het spel kun je meer tijd en ruimte creëren voor je werkers om opgravingen te doen, bodemmonsters te nemen en andere archeologische werkzaamheden te verrichten.

Voor iedere ontdekking kun je punten veridnen en de speler met de meeste punten wint. Let op, je hebt voor dit spel een grote tafel nodig anders past het niet. Het spel belooft veel en de beoordelingen internationaal zijn lovend.

Cubitos

Cubitos is een vrolijk en kleurrijk bordspel. Je gaat in dit spel rennen tegen je tegenstanders. Dat doe je door met dobbelstenen te gooien en daardoor weer nieuwe dobbelsten te winnen die je kan gebruiken om je poppetje vooruit op het circuit te bewegen. De circuits en de kaarten zijn heel origineel vorm gegeven. Er zijn diverse parcoursen dus het spel blijft gevarieerd. Het is een dobbelspel waarbij de factor geluk natuurlijk groot is, maar dat toch voldoende strategische elementen kent

Aqualin

Aqualin is een strategisch bordspel met op zich simpele regels. Het bord heeft 36 vakken en er zijn ook 36 kaarten. Op die kaarten staan zes waterdieren in zes kleuren. Je spreekt vooraf af wie kleuren verzamelt en wie waterdieren. Je pakt nu van de stapel en legt je stuk op het spelbord. Als alle stukken liggen ga je tellen wie de meeste aaneengsloten kleuren heeft of wie de meeste dieren van dezelfde soort aan elkaar heeft gelegd. Gewoon een ongedwongen kort spel zonder al te veel poespas.

silencio

Een kaartspel voor de rustige types onder ons. Je moet bij dit spel samenwerken, maar er mag niet gesproken worden. Ieder spel duurt maar kort, want je moet proberen de zes kaarten die je in je hand hebt krijt te raken. Dat is echter nog niet zo makkelijk en je moet het spel eerst een aantal keer spelen voordat je alle mogelijkheden doorziet. Leuk om zo even tussendoor te doen.

Keer op keer kids

Keer op keer is een razend populair dobbelspel met een hoge graad van herspeelbaarheid. De strategie zit hem in waar je je kruisjes zet om uiteindelijk twee opdrachten te voltooien. Nu is er de versie voor kinderen vanaf vijf jaar. Het thema hierbij is dat je oppassers gaat helpen met het voeren van dieren. Je gooit nu ook niet met dobbelstenen met cijfers, maar met kleuren en dieropdruk. Elke keer als je gooit mag je drie kruisjes zetten en je tegenstander(s) 1. Leuk als voorloper van het voor kinderen toch wel lastige gedoe met cijfers, sterren, bonussen etc. uit het moederspel.

Meer bordspellen van 2021

Er zijn nog meer keuzes te maken in bordspellen. Maar ik heb me beperkt tot deze. In mijn artikel over speelgoed van het jaar komen ook nog twee bordspellen ter spraken en Sint en of Kerst zijn natuurlijk ook geschikt voor andere cadeautjes dan alleen bordspellen. Wil je bij de keuze voor goed speelgoed nog hulp kijk dan in mijn artikel over goed speelgoed voor je kind

Over mij

jos ouwerkerk

Jos is als gepensioneerd directeur nog steeds betrokken bij het basisonderwijs. Hij schrijft nog steeds artikelen vooral voor leekrachten en ouders. Verder werkt hij aan een methode voor de zaakvakken op basis van projecten.

laatste artikelen

krijg updates via de nieuwsbrief

Hattie en project gestuurd onderwijs

Hattie en project gestuurd onderwijs

  Hattie en project gestuurd onderwijs zijn geen match In mijn vorige artikel noemde ik het geweldige project van John Hattie. Hattie en project gestuurd onderwijs zijn geen match. Integendeel zelfs. Toch kun je veel vinden in de bijna duizend meta-analyses die...

Lees meer
onderzoek naar project gestuurd onderwijs

onderzoek naar project gestuurd onderwijs

Als ik met mensen praat over mijn projecten en projectgestuurd onderwijs, krijg ik vaak de opmerking dat er geen wetenschappelijke onderbouwing is voor het effect van deze richting.Er is zogenaamd geen onderzoek naar project gestuurd onderwijs gedaan. Dat is er wel...

Lees meer
10 beste spellen voor ADHD pubers

10 beste spellen voor ADHD pubers

spellen voor ADHD pubers zijn waardevol Bordspellen helpen om krachtige en zinvolle gezinsbanden te smeden.  spelletjesavonden leren sommige vaardigheden zelfs beter dan op school. Bouw aan  een waardevolle verzameling favoriete bordspellen die helpen bij het opbouwen...

Lees meer

Comments

0 reacties

Subscribe

schrijf je in voor de nieuwsbrief