15 niet gewelddadige games die toch leuk zijn

11 · 18 · 20

wat zijn niet gewelddadige games?

Het mes waarmee de ene persoon bloemen snijdt is het moordwapen van een ander.

Het is dus misschien niet helemaal correct om te zeggen dat elk van deze spellen volledig vrij is van enige vorm van geweld. Maar voor het grootste deel zijn het inderdaad niet-gewelddadige games, en ze bevatten zeker niets dat de realiteit benadert. Wat veel moderne ‘shooters’ wel doen. Geweld is een kwestie van gradaties, zo niet van interpretatie, wat de een niet gewelddadig vindt, zal een ander al niet kopen.

Deze spelen zijn in ieder geval niet gewelddadig opgezet. het doel is dus niet je tegenstander met geweld uitschakelen of met een auto zoveel mogelijk slachtoffers maken. Het is de bedoeling punten te halen door opdrachten te vervullen waarbij je je verstand nodig hebt en niet je vuisten.

In het verleden waren veel niet-gewelddadige games gewoon niet leuk. Tegenwoordig is dat niet langer het geval – en de lijst met spellen die in mijn lijst opgenomen kunnen worden groeit. Of het nu gaat om spellen waarbij je ook kunt leren of die er zijn om gewoon leuk te spelen. Al deze spellen vertegenwoordigen een indrukwekkende ontwerpprestatie en zijn zeker het spelen waard.

video’s en screenshots

Het is best een werk om bij te houden wat kinderen ook leuk vinden. Zeker in een tijd die gedomineerd wordt door allways on spelen die heel veel actie beloven. Om nu iedere game te voorzien van video’s of screenshots wordt te veel. Daarom verwijs ik graag door naar sites die daar in gespecialiseerd zijn, of die van bol.com waar je de games kunt bestellen.

Voorafgaand aan de lijst

Opmerking: de standaard is dat je games als Super Mario of Minecraft niet als ‘gewelddadig’ beschouwt, ook al zijn er technisch gezien scenes die als gewelddadig gedrag kunnen worden beschouwd. Het gaat echter om toon en intentie en hoe dat ‘geweld’ wordt ingekaderd: bijvoorbeeld speels en met een minimalistische esthetiek. Of bijna als een bijzaak Hiertegenover staat de speler waarvoor geweld de kern is van het bestaan. Dit is de reden waarom geen van de games uit de uitstekende Legend of Zelda-serie in de lijst verschijnt.

Tip.

Ga natuurlijk naar de websites van ontwikkelaars of YouTube voor gameplay-video’s om er zeker van te zijn dat je weet wat je krijgt als je van plan bent een van deze games te kopen.

Mijn werkwijze

Ik heb me beperkt tot de Nintendo Switch omdat dit vanaf 2021 waarschijnlijk het beste grote platform voor niet-gewelddadige games is. Ik heb ook geprobeerd ons te concentreren op niet-sportvideospellen, omdat de lijst dan waarschijnlijk wordt gedomineerd door sportgames. Spellen als FIFA zijn echter niet opgezet om gewelddadig te zijn en natuurlijk bijzonder polulair.

Ik heb ook geprobeerd om elke spelserie (zoals Pokemon) te beperken tot één spel om een ​​verzameling van de beste geweldloze videogames te garanderen die door een grote verscheidenheid van spelers kan worden gebruikt. Je ontkomt echter niet aan het feit dat bv. Mario in veel spellen voorkomt.

Geen van de niet gewelddadige games zijn ‘leerspellen’ of gerelateerde apps zoals Sesamstraat, Dr. Panda, Marco Polo, enz. – wat betekent dat dit echte videogames zijn met (meestal) traditionele gameplay-mechanica.

Hoewel dit niet absoluut is, is de lijst gemaakt voor kinderen van 8 jaar en ouder

En tot slot, Veel games zijn beschikbaar zijn op meerdere platforms (zoals Minecraft). Ik heb me beperkt tot één. Afhankelijk van welke box je zelf hebt zijn de meeste spelen ook daarop mogelijk.

Ten slotte zijn links die je ziet affiliate-links. Als je via mijn site bestelt betaal je net zoveel, maar ik krijg een provisie. Daarvoor alvast hartelijk bedankt.

1. Animal Crossing
Geniet van een zorgeloos bestaan vol creativiteit en geef het leven vorm hoe jij dat wilt. Je bent op een onbewoond eiland en kunt van alles doen. Met de grondstoffen die je vind kun je van alles maken. Voor je voeding leg je een moestuin aan. Of één met bloemen om van te genieten. Bouw het huis waar je altijd al had willen wonen. Maak kennis met andere nieuwe bewoners en wordt vrienden. Ga op ontdekking over het eiland en laat je steeds weer verrassen. Ontspan terwijl je speelt. Je hebt immers alle tijd.

2. Super Mario Maker 2

Je wordt opnieuw gevraagd om prinses Peach te helpen. Daar heb je al 100 levels voor die Nintendo heeft gebouwd. ER staat echter maker bij deze game en dat betekent dat je met allerlei hulpmiddelen zelf levels kunt toevoegen waarbij the ski the limit is. Speel ze niet alleen zelf, maar deel ze met honderden andere spelers via het sociale netwerk van deze game.

3. Splatoon 2

Als je de wapens flodderroller of bloedader noemt en het gaat om het spuiten van jouw kleur inkt dan hoort het spel wat mij betreft niet tot de gewelddadige. Je moet wel land veroveren door het in jouw kleur te spuiten en komt allerlei gevaren tegen en je gebruikt wapens, maar het blijft onschuldig

4. Captain Toad: Treasure Tracker

De antiheld uit super mario 3D world gaat nu zelf op avontuur in zeer diverse, kleurrijke en slim in elkaar gestoken levels. Gebruik de Nintendo Switch om elk op zichzelf staand level vanuit ieder oogpunt te bekijken en Captain Toad heelhuids door het level te loodsen. Toad heeft meer dan genoeg avonturen voor de boeg, waaronder levels die je met de Nintendo Switch vanuit zijn perspectief bekijkt, en confrontaties met reusachtige vijanden!

5. Pikmin 3

Leid een groep kleine wezentjes en verken een gevaarlijke planeet in deze spannende mix van actie en strategie. Gebruik de unieke vaardigheden van elk type Pikmin om obstakels te overwinnen en een levendige wereld stap voor stap te ontdekken. Ga op zoek naar waardevolle voorwerpen, los puzzels op en weer je tegen sterke wezens in een rijke en zeer gevarieerde wereld vol verrassingen!

6. Katamari Damacy Reroll

De bal die je kunt uitrekken en daardoor allerlei voorwerpen oppakt is weer terug met speciaal voor de Switch geschreven nieuwe levels

7. Pokemon: Let’s Go Pickachu!

De nieuwste in de serie Pokémon fans op een nieuw avontuur in een vertrouwde omgeving. De nieuwe game heeft veel spelfuncties waarover je in het populaire Pokémon GO ook beschikt. Daardoor is de game perfect voor spelers die hun eerste stappen in de wereld van de Pokémon-games zetten. Begin een epische tocht in de iconische Kanto-regio met de schattige Pikachu als partner.

In de game maak je gebruik van de unieke mogelijkheden van Nintendo Switch. Zo kun je door met de Joy-Con-controller te zwaaien Poké Balls gooien om Pokémon te vangen en is er de optie voor familie en vrienden om dankzij de nieuwe twee-speler-modus samen te vechten en op verkenning te gaan. Dit spel kenmerkt zich verder door de prachtige HD graphics.

8. Just Dance 2021

Ongelofelijk wat je allemaal kunt verzinnen rond een liedje. Creëer je eigen wereld en dans mee met 40 nieuwe songs.

9. Mario Kart 8 Deluxe

De bekende circuits (en enkele nieuwe) uit de wii versie komen weer terug. Je kan dankzij de switch nu echter tot zelfs met acht personen samen spelen.

10. Mario & Sonic At The Olympics 2020

Speciaal voor de Olympische spelen van Tokio uitgegeven, maar dat wordt dus 2021. Worden Mario en zijn vrienden Olympisch kampioen.

11. Yoshi’s Crafted World

Een variatie op de platform games die werkelijk in alle uithoeken nieuwe elementen heeft. Verken de hele wereld waar je in zit naar voorwerpen, punten of schatten en help Yoshi zo naar het einde van het spel

12. Super Mario Party

Weliswaar een Mario en die hebben we al gehad, maar deze laat het vertrouwde speelveld los en hier speel je het als een bordspel met dobbelsteen en al. Connect en speel zelfs met acht spelers.

14. Donkey Kong Country: Tropical Freeze

Het hele Donkey Kong eiland is bevroren en het is de taak van al je donkey vriendjes om het te ontdooien. Vol met verrassende nieuwe gigs.

15. Minecraft Dungeons

Het switch avontuur van Minecraft mag zeker niet ontbreken. Ga met zijn vieren samen aan de slag de dunnen te veroveren en nieuwe vijanden te weerstaan.

Wil je nog meer spellen voor de Ninentendo Switch zien klik hieronder.

Over mij

Jos van Ouwerkerk

Jos is als gepensioneerd directeur nog steeds betrokken bij het basisonderwijs. Hij schrijft nog steeds artikelen vooral voor leekrachten en ouders. Verder werkt hij aan een methode voor de zaakvakken op basis van projecten.

laatste artikelen

krijg updates via de nieuwsbrief

de beste bordspellen van 2021

de beste bordspellen van 2021

de beste bordspellen van 2021 Het is eind oktober en Sint en Kerst staan alweer voor de deur. Tijd dus om na te gaan denken over wat voor cadeaus je aan moet schaffen. Het wordt dus ook weer tijd om een bericht te schrijven over de beste bordspellen van 2021. Dat...

Lees meer
Hattie en project gestuurd onderwijs

Hattie en project gestuurd onderwijs

  Hattie en project gestuurd onderwijs zijn geen match In mijn vorige artikel noemde ik het geweldige project van John Hattie. Hattie en project gestuurd onderwijs zijn geen match. Integendeel zelfs. Toch kun je veel vinden in de bijna duizend meta-analyses die...

Lees meer
onderzoek naar project gestuurd onderwijs

onderzoek naar project gestuurd onderwijs

Als ik met mensen praat over mijn projecten en projectgestuurd onderwijs, krijg ik vaak de opmerking dat er geen wetenschappelijke onderbouwing is voor het effect van deze richting.Er is zogenaamd geen onderzoek naar project gestuurd onderwijs gedaan. Dat is er wel...

Lees meer
Project Gestuurd onderwijs tegenover een project “doen”

Project Gestuurd onderwijs tegenover een project “doen”

Project gestuurd onderwijs tegenover een project doen.Natuurlijk, leraren wijzen al jaren projecten toe aan studenten. Maar Project Based Learning is iets heel anders. Dus wat is precies het verschil tussen projectgebaseerd leren en "een project doen"?Bezoek een...

Lees meer

Comments

0 reacties

Subscribe

schrijf je in voor de nieuwsbrief