5 tips waardoor kinderen beter luisteren

10 · 30 · 20

Kinderen zouden beter kunnen luisteren. Ze luisteren niet altijd of soms zelfs heel vaak niet. Het zou fijn zijn als kinderen wel beter luisteren. Dat voorkomt veel frustratie bij zowel jou als ouder als bij je kind. Geen enkel kind luistert altijd en ga jezelf maar na. Jij luistert ook niet altijd. Want jij bepaalt zelf wel waar je aandacht voor hebt. Welnu je kind doet dus precies hetzelfde. Toch kun je je kind beter luisteren leren. De volgende 5 tips helpen je daarbij.

beter luisteren

Beter luisteren gaat lukken met deze 5 tips

1. maak eerst contact

Je kind gaat beter luisteren als je, voordat je een vraag stelt of een opdracht geeft eerst contact met je kind maakt. Dat is vaak druk bezig en hoort dan vaak niet eens wat je zegt. Tik je kind even aan of noem zijn of haar naam. Ga dan ook pas verder als je kind echt naar je kijkt. Het beste is om voordat je de vraag stelt je kind eerst te complimenteren met het feit dat het naar je kijkt. “bedankt dat je luistert” of “goed dat je kijkt” zijn de meest duidelijke complimenten. Je zal merken dat je kind bij een vervolg eerder contact maakt.

2. benoem het gedrag dat je wenst

Wij zeggen vaak wat we niet willen. “loop niet op blote voeten”, “niet rennen in de kamer” en ga zo maar door. Het woordje niet is heel moeilijk ook voor volwassenen. Als we het over Parijs hebben en ik zeg denk niet aan de Eiffeltoren dan doe je dat toch. Het is dus veel beter te zeggen wat je wel wilt dus: “trek je sloffen aan” of “rustig lopen in de kamer”. Je bent dan gelijk duidelijk naar je kind toe.

3. wees specifiek

Benoem zo specifiek mogelijk wat je bedoelt aan je kind. Woorden als straks, misschien of soms begrijpt een kind niet. Het wordt er onzeker van en zal dus blijven doorvragen (wij noemen het zeuren). Hoe preciezer je bent, hoe beter je kind weet waar het aan toe is en dus gaat het beter luisteren. Ja of nee in plaats van misschien. Over een uur (of bij jonge kinderen als de wijzer bovenaan staat) zijn veel duidelijker.

4. leg uit

Als je kind een vraag stelt of jij een opdracht aan je kind geeft dan kan je vertellen waarom je dit antwoord geeft of die opdracht geeft. Je kind vraagt om een snoepje. Jij zegt alleen nee of je zegt Nee, want we gaan over een kwartier eten. Bij dat laatste is de kans op luisteren veel groter. Als je zegt “schiet eens op” of je zegt “schiet eens op, dan kan je al het klaar is nog even buiten spelen” maakt een heel verschil.

5. geef zelf het goede voorbeeld

Je kind leert door te kopiëren. Zeker van zijn vader of moeder. Ze nemen jou als voorbeeld en leren daarvan. Dus als je kind dan wat vraagt, maak dan contact. Kijk het aan en geef antwoord. Stop even waar je mee bezig bent en luister met aandacht.Zelf beter luisteren maakt dat je kind het ook doet. In het artikel over de Gordon methode vertel ik daar meer over.

Er zijn nog wel 10 andere tips en suggesties te geven waardoor je kind beter luistert. Deze 5 zijn echter makkelijk uit te voeren en als ze eenmaal in je systeem en dat van je kind zitten merk je vanzelf de verbeteringen. Probeer het maar uit. Je zult zien dat het werkt. Als je mee wilt weten dan kun je in de volgende boeken meer informatie vinden.

Deze 5 tips zijn een goed begin om je kind beter te laten luisteren. Dat voorkomt al een hoop ergernis. Meer informatie vind je in dit artikel en op de site van de Gordon aanpak

Over mij

jos ouwerkerk

Jos is als gepensioneerd directeur nog steeds betrokken bij het basisonderwijs. Hij schrijft nog steeds artikelen vooral voor leekrachten en ouders. Verder werkt hij aan een methode voor de zaakvakken op basis van projecten.

laatste artikelen

krijg updates via de nieuwsbrief

de beste bordspellen van 2021

de beste bordspellen van 2021

de beste bordspellen van 2021 Het is eind oktober en Sint en Kerst staan alweer voor de deur. Tijd dus om na te gaan denken over wat voor cadeaus je aan moet schaffen. Het wordt dus ook weer tijd om een bericht te schrijven over de beste bordspellen van 2021. Dat...

Lees meer
Hattie en project gestuurd onderwijs

Hattie en project gestuurd onderwijs

  Hattie en project gestuurd onderwijs zijn geen match In mijn vorige artikel noemde ik het geweldige project van John Hattie. Hattie en project gestuurd onderwijs zijn geen match. Integendeel zelfs. Toch kun je veel vinden in de bijna duizend meta-analyses die...

Lees meer
onderzoek naar project gestuurd onderwijs

onderzoek naar project gestuurd onderwijs

Als ik met mensen praat over mijn projecten en projectgestuurd onderwijs, krijg ik vaak de opmerking dat er geen wetenschappelijke onderbouwing is voor het effect van deze richting.Er is zogenaamd geen onderzoek naar project gestuurd onderwijs gedaan. Dat is er wel...

Lees meer

Comments

0 reacties

Subscribe

schrijf je in voor de nieuwsbrief