Problemen met de leerkracht, Hoe ga je er mee om?

10 · 28 · 20

problemen met de leerkracht.

“Ik heb een 9-jarige dochter die vandaag, na de vakantie, voor het eerst weer naar school ging. Het lijkt erop dat we “de gemene leraar” hebben. Tenminste als ik op de verhalen van haar af moet gaan. Ik denk erover om naar de directeur, de docent, te gaan en misschien te proberen haar naar een andere klas te laten verhuizen. Maar wat kan ik doen als dat niet werkt?.” Deze vraag krijg ik regelmatig. Het kan pijnlijk zijn om erachter te komen hoe we ons kind door moeilijke tijden kunnen helpen met hun problemen met de leerkracht. Er zijn dingen die we kunnen regelen en dingen die we niet kunnen beheersen. We kunnen de advocaat van onze kinderen zijn, en we kunnen ook relaties opbouwen en herstellen – met de school, met de leraar en met onze kinderen.

problemen met de leerkracht

Jij bent de advocaat van je kind.

Scholen doen zeker hun best, maar over het algemeen zijn het geen plaatsen die zijn afgestemd op al de individuele behoeften van onze kinderen. Ze zijn onderbezet, het is emotioneel veeleisend werk en het wordt niet goed gewaardeerd door de samenleving. Als samenleving verwachten we ook een enorme hoeveelheid van scholen – dat ze zich aanpassen aan de tijd, onze kinderen voorbereiden op de toekomst, basiscurricula onderwijzen, maar ook waarden overbrengen en gedrag versterken. De populaire media vinden snel fouten bij leraren als er iets misgaat, zonder te kijken naar diepere uitleg over middelen en ondersteuning die die leerkrachten in hun werk krijgen.

Wat kun je doen?

Toch kunnen de specifieke behoeften van uw kind ondervangen worden. Jij bent de expert in hoe school hen beïnvloedt en wat ze nodig hebben om zich veilig en zelfverzekerd te voelen. En soms moet je voor ze opkomen als er problemen met de leerkracht zijn en leerkrachten helpen om enkele van de extra uitdagingen waarmee ze te maken kunnen krijgen te begrijpen. De plaats waar we echte macht en invloed hebben, is in onze relatie met onze kinderen.

Problemen brengen vaak herinneringen terug.

Als er toch iets is tussen jouw kind en de leerkracht moet je contact opnemen. Neem eerst echter even een pauze. Ten eerste om gevoelens van paniek, irritatie of zelfs woede weg te nemen. Het helpt namelijk als je ook de zaak vanuit het perspectief van de leerkracht kan zien. Ten tweede, om die gevoelens van paniek, irritatie en woede een plek te geven en om te zetten, zodat deze je gesprek met leerkracht niet inhalen en je in staat bent om met hen in contact te komen en de dingen vanuit hun perspectief te zien. Daarnaast geeft de pauze je de kans om aan de gevoelens van je kind te werken en te zien of een gesprek met de leerkracht niet al onnodige ophef wordt gezien.

Je eigen schooltijd

Wat vaak meespeelt bij de zorgen die je hebt is je eigen schooltijd. Wellicht had je zelf problemen met de leerkracht. Voor veel mensen is hun een tijd waar ze met plezier op terugkijken, maar voor bijna net zoveel een tijd waar ze liever niet aan herinnerd worden. Als je voor je kind op wilt komen, moet je die herinneringen eigenlijk opzij zetten. Erover praten met iemand die onafhankelijk is is een aanrader en geeft je waarschijnlijk wel het perspectief op jouw rol in de “schooluitdagingen” van je kind.

Waar heb je echt invloed op?

Je kunt je best doen om de juiste school te vinden, je kunt relaties opbouwen met de leraren, je kunt opkomen voor je kinderen als dat nodig is. Soms kun je de situatie veranderen – misschien laat je je kinderen naar een andere klas of zelfs school verhuizen. Maar het is onvoorspelbaar of deze dingen de mogelijke oplossing kunnen zijn, of een verschil zullen maken. Wellicht ontstaan er snel weer problemen met de leerkracht. Waar je wel controle over hebt, is de sterkte van je relatie met je kinderen. Als ouder kun je erop vertrouwen dat de zorg die je toont, de verbinding die je opbouwt en het luisteren dat je doet, jouw kind de steun en de veerkracht zal geven die het nodig heeft om te overleven. Op school of wat anders dan ook. Ouderschap is zo ondergewaardeerd is en krijgt te weinig middelen , dus is het gemakkelijk om te vergeten dat jullie het belangrijkste voor je kinderen zijn. Jullie zijn degene die ze ’s ochtends verlaten om de wereld in te trekken, en jullie zijn degenen bij wie ze thuiskomen.

Investeer in je kind en luister

Echte problemen met de leerkracht zijn natuurlijk lastig, maar ga voor jezelf eens na. Luister ik genoeg naar mijn kind. Hoor ik het wel. En besteed ik voldoende tijd om op wat je kind zegt in te gaan. Wie daar meer over wil weten raad ik aan het boek: ‘luisteren naar kinderen’ van Thomas Gordon te lezen. Deze Amerikaanse psycholoog schrijft al heel zijn leven over opvoeden. Hij bedacht de naar hem genoemde Gordon methode en zijn boek is nu weer opnieuw uitgegeven. Luisteren naar kinderen maakt dat je beter begrijpt wat je kind zegt en waarom het dat doet. De ondertitel is niet voor niets ‘van contact naar verbinding’. Problemen op school worden alleen opgelost als jij als ouder de tijd neemt om goed naar je kind te luisteren. Dit boek helpt daarbij. Je kunt ook op de site van de gordonmethode kijken.

luisteren naar kinderen

Coaching of bemiddeling is ook mogelijk

Wie hulp nodig heeft als er echt een conflict is of moeite heeft met de aandacht voor je kind, kan bij Jos Onderwijs Support terecht. Stuur JOS een mailtje via de site en dan neemt hij contact met je op.

Over mij

jos ouwerkerk

Jos is als gepensioneerd directeur nog steeds betrokken bij het basisonderwijs. Hij schrijft nog steeds artikelen vooral voor leekrachten en ouders. Verder werkt hij aan een methode voor de zaakvakken op basis van projecten.

laatste artikelen

krijg updates via de nieuwsbrief

de beste bordspellen van 2021

de beste bordspellen van 2021

de beste bordspellen van 2021 Het is eind oktober en Sint en Kerst staan alweer voor de deur. Tijd dus om na te gaan denken over wat voor cadeaus je aan moet schaffen. Het wordt dus ook weer tijd om een bericht te schrijven over de beste bordspellen van 2021. Dat...

Lees meer
Hattie en project gestuurd onderwijs

Hattie en project gestuurd onderwijs

  Hattie en project gestuurd onderwijs zijn geen match In mijn vorige artikel noemde ik het geweldige project van John Hattie. Hattie en project gestuurd onderwijs zijn geen match. Integendeel zelfs. Toch kun je veel vinden in de bijna duizend meta-analyses die...

Lees meer
onderzoek naar project gestuurd onderwijs

onderzoek naar project gestuurd onderwijs

Als ik met mensen praat over mijn projecten en projectgestuurd onderwijs, krijg ik vaak de opmerking dat er geen wetenschappelijke onderbouwing is voor het effect van deze richting.Er is zogenaamd geen onderzoek naar project gestuurd onderwijs gedaan. Dat is er wel...

Lees meer

Comments

0 reacties

Subscribe

schrijf je in voor de nieuwsbrief