7 leerkrachtvaardigheden voor projectgestuurd onderwijs

12 · 17 · 20

leerkrachtvaardigheden voor projectgestuurd onderwijs

Een van grootste “angsten” van leerkrachten bij het horen van projectgestuurd leren is dat zij de grip op de groep gaan verliezen. Er is ook sprake van een tekort aan vertrouwen in hun leerlingen als het om zelfstandig leren binnen projecten gaat. Hoewel het inderdaad zo is dat je vaker als leerkracht de begeleider aan de kant bent, veranderd er veel minder dan je zou denken. Als het gaat om de kennisoverdracht binnen de projecten blijf je als leerkracht degene die bepaalt wat je aan hen wilt leren en hoe je dat doet. Je formuleert je leerkrachtvaardigheden voor projectgestuurd onderwijs alleen in de context van het project.

projectgestuurd onderwijs en ook de projecten van de methode Einstein zijn gericht op het verwerven van kennis, het verbeteren van inzicht en op succes ervaringen met vaardigheden. In het maken van de projecten heb ik me gebaseerd op de gouden standaard voor projectgestuurd leren. De 7 elementen van die standaard hebben zich in onderzoek stuk voor stuk bewezen. Ze zijn ontwikkeld om leerkrachten te helpen bij het geven, meten van projecten en hen te helpen in de praktijk. In dit artikel bespreken we de 7 elementen. Meer tips over projectgericht onderwijs vind je in dit artikel op de site. Of kijk naar deze site.

 
leerkrachtvaardigheden voor projectgestuurd onderwijs
leerkrachtvaardigheden voor projectgestuurd onderwijs

plannen en aanpassen aan standaarden

Als leerkracht maak je een project of je past een project aan van de start tot de eindpresentatie. Hierbij ga je uit van de standaarden dat een kind de kerndoelen binnen het project moet bereiken (kennis) en succeservaringen moet hebben in vaardigheden. Je houdt rekening met de inbreng van leerlin gen, maar bewaakt wel de lijn van het project. Ook houd je rekening met het niveau van je leerlingen.

motiveer je leerlingen

Neem je leerlingen mee in een cultuur van onafhankelijk zelfstandig werken, laat ze groeien in wat ze doen. Sta open voor onderzoek en blijf letten op de kwaliteit van het werk. Op deze manier motiveer je leerkingen het best om zich te verbeteren.

leerkrachtvaardigheden voor projectgestuurd onderwijs

manage de activiteiten

Hoewel de leerlingen hun inbreng hebben en ervoor kiezen wat ze willen leren, ben jij als leerkracht degene die overall alles in de gaten houdt. Samen met de leerlingen plan je het proces. Stelt contolepunten en deadlines vast en helpt de leerling bij het zoeken naar bronnen. Zeker in de onderbouw zal dit die begeleiding meer van jou uitgaan en vaker nodig zijn. Werk er naar toe dat de inbreng van leerlingen gaandeweg groter wordt. Blijf hoge eisen stellen aan het werk. 

projectgestuurde leerkrachtvaardigheden
projectgestuurde leerkrachtvaardigheden

Als leerkracht gebruik je een verscheidenheid aan lessen, tools en instructiestrategieën om alle leerlingen te helpen bij het bereiken van hun projectdoelen. Die instructies bevatten ook de kennisoverdracht vanuit de kerndoelen.

beoordeel het proces

Beoordeel van tijd tot tijd hetgeen een leerling heeft gedaan of geleerd. Geef daarbij ruimte aan de inbreng van medeleerlingen en benadruk ook zelf-reflectie. Dit is een moeilijke vaardigheid. We zijn namelijk zeer gewend om zaken te beoordelen langs standaarden die uitgaan van het geven van een cijfer. Nu moet je beoordelen of de kwaliteit goed genoeg is om het eindproduct te presenteren. Je kunt veel steun hebben aan artikelen over formatief evalueren of bestel het boek formatief evalueren van Ian Smith

 leerkrachtvaardigheden voor projectgestuurd onderwijs
leerkrachtvaardigheden voor projectgestuurd onderwijs

verbind en coach

Gedurende het gehele project is het de leerkracht die de verbinding maakt. Samen met de leerling vier je successen, stimuleer je het werken aan de opdracht, verbeter je fouten, en werk je samen toe naar het uiteindelijke eindresultaat.

7 leerkrachtvaardigheden voor projectgestuurd onderwijs.

Deze 7 vaardigheden staan hierboven heel kort beschreven. Stuk voor stuk zijn het echter elementen die je je eigen moet maken en die niet makkelijk zijn. Een bladzijde uit een methode voorlezen, een toets daarover geven en dan heb je de beoordeling is een stuk simpeler. Of die werkwijze echter net zoveel voldoening schenkt als die ietwat verlegen leerling die een pakkende presentatie over hemellichamen geeft voor de ouders, is voor mij geen vraag. Ga dus voor projectgestuurd onderwijs. 

Over mij

jos ouwerkerk

Jos is als gepensioneerd directeur nog steeds betrokken bij het basisonderwijs. Hij schrijft nog steeds artikelen vooral voor leekrachten en ouders. Verder werkt hij aan een methode voor de zaakvakken op basis van projecten.

laatste artikelen

krijg updates via de nieuwsbrief

de beste bordspellen van 2021

de beste bordspellen van 2021

de beste bordspellen van 2021 Het is eind oktober en Sint en Kerst staan alweer voor de deur. Tijd dus om na te gaan denken over wat voor cadeaus je aan moet schaffen. Het wordt dus ook weer tijd om een bericht te schrijven over de beste bordspellen van 2021. Dat...

Lees meer
Hattie en project gestuurd onderwijs

Hattie en project gestuurd onderwijs

  Hattie en project gestuurd onderwijs zijn geen match In mijn vorige artikel noemde ik het geweldige project van John Hattie. Hattie en project gestuurd onderwijs zijn geen match. Integendeel zelfs. Toch kun je veel vinden in de bijna duizend meta-analyses die...

Lees meer
onderzoek naar project gestuurd onderwijs

onderzoek naar project gestuurd onderwijs

Als ik met mensen praat over mijn projecten en projectgestuurd onderwijs, krijg ik vaak de opmerking dat er geen wetenschappelijke onderbouwing is voor het effect van deze richting.Er is zogenaamd geen onderzoek naar project gestuurd onderwijs gedaan. Dat is er wel...

Lees meer

Comments

0 reacties

Subscribe

schrijf je in voor de nieuwsbrief