10 beste bordspellen voor kinderen met ADHD

4 · 19 · 21

samen spelen is belangrijk voor kinderen met ADHD

Als ouder van een kind met ADHD weet je hoe belangrijk het is een band met je kind op te bouwen. Één van de manieren waarop dat goed lukt is het samen spelen van bordspellen. Voor de onrustige ADHD-er zijn veel spellen echter niet uitdagend genoeg of ze moeten te lang saai stil zitten. Deze 10 bordspellen voor kinderen met ADHD zijn echter zeer geschikt om vaker met je kind te spelen.

Bordspellen helpen bij het opbouwen van vaardigheden als werkgeheugen, herinneren, focus en strategische planning. Het uitoefenen van deze uitvoerende functies bij het spelen van games is een extra bonus is voor een kind met ADHD dat vertragingen ervaart. Ik hoop dat het delen van deze lijst je gezin helpt vaardigheden op te bouwen – en dierbare herinneringen!

rory’s story cubes.

Met Rory’s Story Cubes Actions verzin je oneindig veel verhalen vol dynamische daden. Rol de dobbelstenen en verzin een verhaal waar de negen zichtbare afbeeldingen in voorkomen. Wordt het een kort en krachtig verhaal of verzin je een heel epos? Er is maar één regel waar je je aan moet houden: er zijn geen foute antwoorden. En dat is weer goed voor jouw kind, want die heeft hoogstwaarschijnlijk een levendige fantasy. Met de dobbelstenen zijn diverse variaties mogelijk.

bordspellen voor kinderen met ADHD
bordspellen voor kinderen met ADHD

Ice cool

Dit spel is anders dan alle andere en je verveelt je geen moment, want je moet ook steeds om de tafel lopen.

Elke ronde neemt één van de spelers de rol van de speelplaatsbewaker (de vanger) op zich. Hij moet proberen de andere pinguïns (de lopers) te vangen.De lopers proberen op hun beurt de vissen te vangen die aan de deuren hangen.

Spelers verdienen overwinningspunten door anderen te vangen of vis te verzamelen. Zodra de vanger alle lopers gevangen heeft of één van de lopers zijn 3 gekleurde vissen heeft verzameld, is de ronde voorbij. Het spel is ten einde zodra iedere speler eenmaal vanger is geweest.

De speler met de meeste overwinningspunten wordt tot winnaar uitgeroepen!Je kunt je pinguïn gewoon wegschieten, met een bochtje wegschieten of ‘m laten springen! Met de verschillende dozen die in de doos zitten, bouw je de school na en laat je je pinguïns hier in rondsjeezen. Dolle pinguïn pret met de hele familie!

dier op dier

Zeer geschikt om met uw jongere kind te spelen. De dobbelsteen bepaalt welk dier op welk dier geplaatst moet worden. Lukt het je de krokodil op het schaap te zetten. Of zet je de slang op de pinguin of alles andersom. Veel vertier in een snel spel.

bordspellen voor kinderen met ADHD

Dit is een uitstekend spel voor kinderen van 6 tot 10 jaar dat vroege tactische en strategische denkvaardigheden traint. Met meer vereenvoudigde regels dan de populaire versie voor volwassenen, bevat Catan Junior piraten, schuilplaatsen en goud om een ​​publiekstrekker te creëren waar we allemaal van genieten.

bordspellen voor kinderen met ADHD
bordspellen voor kinderen met ADHD

Als je The Magic Labyrinth speelt, word je getransporteerd door het doolhof van de meester terwijl je probeert om verloren magische voorwerpen sneller te verzamelen dan je concurrenten. Deze game bouwt geheugen- en herinneringsvaardigheden op omdat elke speler de labyrintmuren moet vermijden en dus moet onthouden waar die liggen. Dit spel wordt een favoriet voor ieder gezin, omdat het makkelijk te spelen is en veel plezier geeft. Er zijn afbeeldingen, geen woorden, die het spel begeleiden en een spel is meestal in ongeveer 20 minuten voltooid.

In deze tijd is het voor veel kinderen met ADHD moeilijk om zich staande te houden. Hun regelmaat wordt steeds onderbroken en het stelt hun geduld op de proef. Juist daarom is het opbouwen  en vasthouden van een goede band nu extra belangrijk. Meer daarover vind je in het artikel: 7 krachtige stappen om mijn kind met gedragsproblemen te helpen

Pitch Car is een boeiend spel voor alle leeftijden en daagt je “behendige” vingers uit terwijl je raceauto’s over een baan beweegt. Met behulp van veiligheidsleuningen en 16 houten planken moedigt dit spel je kleine ingenieur aan om creatief een baan aan te passen en de basiswetten van de fysica toe te passen bij het plannen van het traject van hun raceauto naar de finish. Deze game is een grote hit voor je kind vanwege de eenvoud van de regels en het actieve spel.

bordspellen voor kinderen met ADHD
bordspellen voor kinderen met ADHD

Als je bekend bent met bordspellen, dan ken je waarschijnlijk wel het klassieke spel Carcassonne. Ik speel het bijvoorbeeld erg graag. Deze versie voor kinderen van 4 jaar en ouder helpt bij het opbouwen van ruimtelijk redeneren, plus organisatorische en strategische vaardigheden.De spelers moeten hun tegels gebruiken om de stad Carcassonne te creëren en de straten vullen met kinderen die dieren vangen.

Met de top van de berg in zicht drijven de spelers hun onverschrokken bergbeklimmers steeds hoger, steeds maar sneller en sneller dankzij de dobbelstenen. Elke worp met de dobbelstenen brengt ze dichter naar de top. Het risico bestaat echter dat ze zonder zuurstof komen te zitten en verplicht worden om terug te keren naar het basiskamp.


De spelers moeten in Can’t Stop constant beslissen, verder dobbelen of stoppen. Dankzij het verstandig combineren, een dosis tactiek en natuurlijk ook een dosis geluk bij het dobbelen moeten de spelers proberen om als eerste 3 bergtoppen van drie bergroutes te bezetten.

bordspellen voor kinderen met ADHD
bordspellen voor kinderen met ADHD

geen monsters onder mijn bed

Amber is een Superslimme Prinses die Experimenteert met Wetenschap. Koen is een Coole Robot die van Iek-Euk dingen houdt. Ze hebben zojuist ontdekt dat hun vriend Wiffle door Zaagtandheksen gevangen is genomen, diep in de Drakensnotwatervallen. Zij zijn de enigen die Storia kunnen betreden en Wiffle redden – Hoe zullen ze het doen ? 

Dit spel is een zogeheten RPG . RPG staat voor RolePlay Game. EEn rollenspel dus dat de fantasie van je kind op aan zet en dat is voor veel kinderen met ADHD geen probleem. Ze zullen met verrassende oplossingen en wendingen komen. Dit spel is een vertaling van het Engelse No thank you Evil dat ook bij Bol.com te bestellen is.

Een snel actiekaartspel met gekke dierengebaren en slaan met de hand (op de tafel, niet op je broer!), Het is een genot om te spelen! Een uitstekende keuze voor casual gamers die op zoek zijn naar iets snel, handig en hilarisch. De namen op de doos zijn in het Engels, maar in de handleiding zit ook een NL-gedeelte.

bordspellen voor kinderen met ADHD

Bordspellen voor kinderen met ADHD zijn ook leuk voor de rest van de familie

Een vrolijk spelen kind alleen al geeft je als ouder veel voldoening. Bij al deze spellen geldt dat je zelf ook van het spel kan genieten.

In dit artikel geef ik een opsomming van bordspellen voor kinderen met ADHD. Met kinderen bedoel ik dan die in de leeftijd van de basisschool. Je hebt echter ook puberkinderen met ADHD. Spelen voor die categorie vind je in het artikel bordspellen voor pubers met ADHD.

Over mij

jos ouwerkerk

Jos is als gepensioneerd directeur nog steeds betrokken bij het basisonderwijs. Hij schrijft nog steeds artikelen vooral voor leekrachten en ouders. Verder werkt hij aan een methode voor de zaakvakken op basis van projecten.

laatste artikelen

krijg updates via de nieuwsbrief

de beste bordspellen van 2021

de beste bordspellen van 2021

de beste bordspellen van 2021 Het is eind oktober en Sint en Kerst staan alweer voor de deur. Tijd dus om na te gaan denken over wat voor cadeaus je aan moet schaffen. Het wordt dus ook weer tijd om een bericht te schrijven over de beste bordspellen van 2021. Dat...

Lees meer
Hattie en project gestuurd onderwijs

Hattie en project gestuurd onderwijs

  Hattie en project gestuurd onderwijs zijn geen match In mijn vorige artikel noemde ik het geweldige project van John Hattie. Hattie en project gestuurd onderwijs zijn geen match. Integendeel zelfs. Toch kun je veel vinden in de bijna duizend meta-analyses die...

Lees meer
onderzoek naar project gestuurd onderwijs

onderzoek naar project gestuurd onderwijs

Als ik met mensen praat over mijn projecten en projectgestuurd onderwijs, krijg ik vaak de opmerking dat er geen wetenschappelijke onderbouwing is voor het effect van deze richting.Er is zogenaamd geen onderzoek naar project gestuurd onderwijs gedaan. Dat is er wel...

Lees meer

Comments

0 reacties

Subscribe

schrijf je in voor de nieuwsbrief