Projectgestuurd leren is een vorm van leren die onterecht verward wordt met zomaar even een leuk projectje doen. Ik wil in een serie artikelen duidelijk maken wat projectgestuurd onderwijs is en hoe je dat op een verantwoorde manier vorm kunt geven.
In dit artikel ga ik in op het feit dat project gericht leren veel meer is dan zomaar een project geven
Als je zelf eens een project wilt maken dan moet je rekening houden met deze 7 bouwstenen
Als je dit artikel leest ben je beter in staat je projecten te verbeteren, fijntunen en beoordelen
Dit artikel is een samenvatting van een wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van Projectgestuurd onderwijs
In dit artikele komen de 21 eeuwse vaardigheden aan bod en hun verhouding tussen projectgestuurd leren
De core business van mijn bedrijf is het schrijven en ontwikkelen van projecten voor het basis onderwijs. De methode wereldprojecten is de uitwerking van mijn ideeën over projectgestuurd onderwijs. Een ander doel is om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met deze vorm van onderwijs en hoe ik er tegen aan kijk. Vandaar dat ik een serie artikelen, filmpjes en e-trainingen ontwikkel om duidelijk te maken dat het niet “verloren tijd”, ‘alleen maar spelen” of “onrust veroorzaken” is
Bij projectgestuurd onderwijs laten docenten leren voor studenten tot leven komen.
Ze werken gedurende een langere periode aan een project – van een week tot een semester – dat hen betrekt bij het oplossen van een reëel probleem of het beantwoorden van een complexe vraag. Ze demonstreren hun kennis en vaardigheden door een publiek product of presentatie te maken voor een echt publiek.
Als gevolg hiervan ontwikkelen studenten diepgaande inhoudelijke kennis, evenals kritisch denken, samenwerken, creativiteit en communicatieve vaardigheden. Project Based Learning, zoals het in het Engels heet, ontketent een aanstekelijke, creatieve energie bij studenten en docenten.
En als je een meer formele definitie zoekt…
Projectgestuurd leren is een lesmethode waarbij studenten kennis en vaardigheden opdoen door gedurende een langere periode te werken om een authentieke, boeiende en complexe vraag, probleem of uitdaging te onderzoeken en erop te reageren.
In definities en veel officiële wetenschappelijke publicaties wordt steeds gesproken over studenten en docenten. Dit zou impliceren dat projectgericht leren alleen ontwikkeld wordt voor VO en MBO-HBO. Niets is echter minder waar. Je kunt projectgestuurd leren heel goed invoeren in het basisonderwijs. Zo blijkt ook uit deze Amerikaanse video
+31 629277714
jos@josonderwijssupport
zie mijn artikelen over onderwijs klassenmanagement
lees mijn artikelen met tips over opvoeden, leren, leerproblemen en omgaan met je kind
Projectgestuurd leren is de aanpak om het nieuwe leren na 20 aar eindelijk vorm te geven.
PGO wordt op grote schaal gebruikt op scholen en andere onderwijsinstellingen, waarbij verschillende varianten worden toegepast. Er zijn echter belangrijke kenmerken die het verschil maken tussen ‘een project doen’ en echt project gestuurd onderwijs.
We moeten onderscheid maken tussen projecten die je eenmaal per jaar als school doet of een kort project dat gebruikt wordt nadat een leerkracht de leerstof heeft uitgelegd en de projecten bij project gebaseerd leren..Daar is het project het middel om de belangrijke kennis en vaardigheden die studenten moeten leren, aan te leren. Het project bevat en kadert curriculum en instructie en is geen verwerking of promotieactiviteit.
In tegenstelling tot projecten die als “toetje” dienen, vereist PGO kritisch denken, probleemoplossing, samenwerking en verschillende vormen van communicatie. Om een prikkelende vraag te beantwoorden en werk van hoge kwaliteit te creëren, moeten studenten veel meer doen dan alleen informatie onthouden. Ze moeten denkvaardigheden van hogere orde gebruiken en leren werken als een team.
Voor meer informatie over de verschillen tussen PGO en projecten zie mijn artikel ” het verschil tussen projecten en projectgestuurd leren.
“Het beeld dat veel mensen van het nieuwe leren hebben, klopt niet”, verklaart prof. dr. Robert Jan Simons. “De term ‘het nieuwe leren’ heeft ten onrechte de klank gekregen van ‘laissez-faire’, het idee dat leerlingen zelf bepalen wat ze doen. Maar dat heb ik nooit bedoeld en zo wordt het ook niet toegepast op scholen die al vernieuwen”, zegt Simons, hoogleraar-directeur van IVLOS, Interfacultair Instituut voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Studievaardigheden. Wat is het nieuwe leren dan wel? “Een andere leervorm dan de traditionele, met een andere vorm van toetsing, ingegeven door nieuwe gewenste leerresultaten”, aldus Simons.
Om ervoor te zorgen dat uw studenten een prima project krijgen en kwalitatief op hoogstaand niveau aan Project Gebaseerd Onderwijs doen, is in Amerika een gouden standaard ontwikkeld
Het “Gold Standard PBL-model” omvat twee handige handleidingen voor docenten:
1. Zeven essentiële elementen om een project te ontwerpen. Deze bieden een kader voor het ontwikkelen van hoogwaardige projecten voor je klas, groep of school
2. Zeven projectgerichte praktijksituaties die leerkrachten scholen en organisaties helpen bij het verbeteren, fijntunen en beoordelen van hun projecten in de praktijk