Hoe bouw je een sterke band op met een leerling met ADHD?
Een leerling met ADHD is vaak energiek, creatief en soms een uitdaging in de klas. Door problemen met executieve functies lukt het hen niet altijd om aan verwachtingen te voldoen. Daarnaast kan een zwakke impulsbeheersing leiden tot storend gedrag. Juist daarom is het belangrijk om vanaf dag één te werken aan een goede leraar-leerlingrelatie. Dit helpt leerkrachten in te zien dat bedoelingen niet altijd overeenkomen met de resultaten, dat vooruitgang belangrijker is dan perfectie, en dat positieve feedback leidt tot meer inzet.
Hoe kun je als leerkracht een sterke band opbouwen met een leerling met ADHD? Hier volgen vier praktische strategieën.
-
Vind gezamenlijke interesses
Je leerling met ADHD wil vaak gezien en begrepen worden. Een slimme manier om verbinding te maken, is door in te spelen op gezamenlijke interesses. Vraag de leerling naar die van hem/haar en vertel ook over de jouwe. Stimuleer de leerling om vragen te stellen hierover. Dit biedt een opening voor een gesprek en helpt de leerkracht en leerling elkaar beter te leren kennen.
Een goede relatie met een leerling met ADHD is niet afhankelijk van toetsresultaten, maar van persoonlijk contact. Hoe beter de leerling zich begrepen voelt, hoe groter de kans dat hij zich openstelt voor begeleiding en instructie.
-
Moedig aan om hulp te vragen
Voor een leerling met ADHD is hulp vragen lastig. Die wil vaak “zelfstandig” zijn, maar kan vastlopen door gebrekkige executieve functies. Als leerkracht kun je deze leerling stimuleren om vragen te stellen wanneer hij vastloopt. Dit kan door een veilige leeromgeving te creëren waarin fouten maken mag.
Bespreek daarnaast of de juiste aanpassingen uit het handelingsplan (of een IEP/OPP) worden toegepast. Denk bijvoorbeeld aan extra tijd, een prikkelarme werkplek of visuele stappenplannen. Een leerling met ADHD die merkt dat hij serieus wordt genomen, zal sneller openstaan voor hulp en ondersteuning.
-
Leer de leerling met ADHD verantwoordelijkheid te nemen
Fouten maken is menselijk, maar voor een leerling met ADHD kan het lastig zijn om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn daden. Als leerkracht kun je dit stimuleren door fouten bespreekbaar te maken zonder oordeel. Geef de leerling de ruimte om zelf met een oplossing te komen.
Stel bijvoorbeeld de vraag: “Wat zou je kunnen doen om dit probleem op te lossen?” Dit kan gaan om het opruimen van een omgestoten glas, het opnieuw maken van een opdracht of het vragen
-
Toon waardering voor inzet en inspanning
Leerkrachten besteden veel tijd aan het voorbereiden van lessen. Het kan voor een leerling met ADHD lastig zijn om dit te waarderen, zeker als hun aandacht snel verslapt. Door leerlingen bewust te maken van de moeite die in de lessen zit, creëer je respect voor de leraar. Dit kun je bijvoorbeeld doen door regelmatig met de klas te bespreken wat er nodig was om de les voor te bereiden.
Stimuleer de leerling ook om actief deel te nemen, vragen te stellen en zijn werk op tijd in te leveren. Benoem elke stap vooruitgang. Het helpt om de focus te leggen op inzet in plaats van op eindresultaat. Laat de leerling ervaren dat kleine successen tellen. Wanneer een leerling met ADHD het gevoel heeft dat hij gezien wordt, zal hij zich meer inzetten.
Door leerlingen verantwoordelijkheid te laten nemen, versterk je hun zelfinzicht en het gevoel van autonomie.
Het gevolg? De leerling leert dat fouten maken niet het einde van de wereld is, maar een kans om te groeien. Dit draagt bij aan een positief zelfbeeld, wat essentieel is voor een leerling met ADHD.
Waarom is een sterke leraar-leerlingrelatie zo belangrijk?
Een goede band met een leerling met ADHD betekent dat de leerkracht de intenties van de leerling begrijpt. Leerkrachten zien dan dat het gedrag van de leerling niet altijd bewust is, maar een gevolg van executieve functiestoornissen. Dit helpt bij het bieden van passende ondersteuning en het voorkomen van escalaties.
Een positieve leraar-leerlingrelatie vermindert niet alleen probleemgedrag, maar bevordert ook het leerproces. Een leerling die zich gehoord voelt, is vaker gemotiveerd om zijn best te doen. Voor leerkrachten betekent dit dat zij minder tijd kwijt zijn aan orde houden en meer tijd kunnen besteden aan lesgeven.
Met deze vier strategieën leg je de basis voor een goede relatie met een leerling met ADHD. Dit zal niet alleen het welzijn van de leerling vergroten, maar ook de sfeer in de klas verbeteren. Een sterkere relatie betekent meer samenwerking, minder conflicten en betere leerresultaten voor iedereen.
Heb je specifieke vragen over het begeleiden van een leerling met ADHD in jouw klas? Neem contact op met de intern begeleider of bespreek het met je collega’s. Samen sta je sterker!
Lees ook de blog: 10 dingen die je niet zegt tegen ouder met een kind met ADHD
Voor meer info over dit onderwerp kun je ook de blog van Wij Leren lezen