serious gaming

10 · 24 · 20

Volgens de wetenschap zijn serious games leerzaam

“Serious gaming” klinkt als een contradictie.  Hoe kan iets serieus zijn en een spel zijn? Welnu, de inhoud, het verhaal en het winnen van een game kunnen serieus zijn, zelfs als het doel van een game is om plezier te hebben. We kijken naar vijf cruciale kenmerken van game-based learning en onderzoeken de waarheid achter de wetenschap van serious learning games. In dit artikel ontdek je hoe bedrijven en scholen kunnen profiteren van een grotere betrokkenheid en prestaties van medewerkers door gameplay toe te voegen aan hun Learning and Development programma’s.

serious gaming

5 belangrijke voordelen van game based leren:

  • Het meeslepende plezier van spelen
  • De meetbaarheid van gepersonaliseerd leren
  • mislukken wordt normaal
  • De onmiddellijke feedback
  • Het gebruik van zowel het cognitieve als het affectieve brein

Het meeslepende plezier van gameplay

Interesse is een ‘krachtig motivatieproces’ dat, wanneer het op de juiste manier wordt ingezet, het leerproces enorm verhoogt [1]. Het spelen van een spel en zeker een spel dat de speler leuk vindt motiveert die speler gelijk. Koppel een (moeilijk of saai) leeronderwerp aan meeslepende game en spelers zitten helemaal in het spel en verdiepen zich in de taak die voor hen ligt. ‘game based’ leren biedt een kans waar een volledige syllabus van informatie ( van bv klantenservicebeleid tot pilootvluchtsimulatoren en BHV trainingen tot cyberbeveiliging) kan worden geleerd door middel van gameplay. Deze gebieden met complexe kennislagen en vaardigheidsvereisten kunnen gemakkelijk worden opgesplitst in beheersbare brokken consumeerbare informatie, die allemaal worden aangeleerd en getest in het kader van een spel.

Leren is persoonlijk en meetbaar

Het meten van individuele prestaties is soms lastig. Daarom is weinig tot geen individualisering en personalisatie in leerplannen, en leerdoelen zijn meestal breed en gelden alleen voor een team of groep. Gepersonaliseerd leren kan moeilijker (lees: tijdrovend) zijn.

Serious gaming is de oplossing

Bij game-based learning heb je  een oplossing via een dashboard. Het creëert een leeromgeving met gepersonaliseerde trajecten voor elke medewerker of leerling. Je  kunt met een paar klikken de prestaties van elk individu observeren, registreren en analyseren. Sterker nog, aangezien veel hiervan gebeurt terwijl de leerling speelt, kun je de spelinhoud van de leerling naar behoefte aanpassen. Voor gebieden waar een leerling moeite mee heeft  of mislukking dreigt , kunnen dan extra taken gemaakt worden. leerlingen kunnen nu ondersteuning op maat krijgen zonder dat het tijd van de leerkracht kost.

Mislukken wordt normaal

Falen is onaanvaardbaar, wordt ons als klein kind al voorgehouden. Het is  iets waardoor we ons heel slecht voelen. We worden in het leven herhaaldelijk gestraft voor het maken van fouten. De ironie van dit alles is dat we juist kwetsbaarheid en moed nodig hebben om ons te helpen groeien en dat we door fouten  en mislukkingen een groeimindset ontwikkelen die uiteindelijk tot hun succes zal leiden.

Game-based learning bevat de antwoorden

Serieuze leerspellen geven individuen de ruimte om keuzes te maken die moeilijk zijn. Ze hebben dus niet eens de tijd om over mislukken na te denken. Dus als een leerling continu een lage score, is niet alles verloren. Op het eerste gezicht lijkt dat slecht, maar graaf dieper en er vindt meer concrete ontwikkeling plaats. De leerlingen ontwikkelen hun emotionele intelligentie, ervaren real-world gevolgen in veilige, gecontroleerde, gesimuleerde omgevingen zijn gemotiveerd het opnieuw te proberen en het goed doen.

Onmiddellijke feedback

Leerlingen die meer feedback krijgen, presteren beter [4]. Een onderzoek [5] toonde aan dat 43% van de zeer betrokken leerlingen wekelijks feedback krijgt. Feedback op basis van games kan net zo effectief zijn. Vraag iemand wat het beste is om een test te doen en ze zullen zeggen ‘als het voorbij is’ of ‘als ik mijn testresultaten terugkrijg en ze zijn goed genoeg’. Live resultaten, directe feedback en gemakkelijk toegankelijke informatie over hun prestaties geven leerlingen de dopamine-hit en de motivatie die ze nodig hebben om hun prestaties te blijven verbeteren.

Denk eens na over serious gaming

De toepassingen van serious gaming zijn niet te tellen. Niet alleen in het onderwijs, maar nog veel meer in het bedrijfsleven moet serious gaming de toekomst worden. In het basisonderwijs worden elementen uit serious gaming al gebruikt door reken en taalprogramma’s als ’taalzee en rekentuin’. Programma’s als Snappet en Gynzy maken er zeker met hun dashbord gebruik van en ook het vaak in leerkrachtland verguisde Squla is een vorm van serious gaming. Toch waard om een keer naar te kijken.

[1] Interest Matters: The Importance of Promoting Interest in Education

[2] LIFE Centre (Chorley)

[3] Dr. Dweck’s research into growth mindset changed education forever

[4] 17 Mind-blowing Statistics on Performance Reviews and Employee Engagement

[5] Giving Employee Feedback at Work: 5 Essentials

Over mij

jos ouwerkerk

Jos is als gepensioneerd directeur nog steeds betrokken bij het basisonderwijs. Hij schrijft nog steeds artikelen vooral voor leekrachten en ouders. Verder werkt hij aan een methode voor de zaakvakken op basis van projecten.

laatste artikelen

krijg updates via de nieuwsbrief

de beste bordspellen van 2021

de beste bordspellen van 2021

de beste bordspellen van 2021 Het is eind oktober en Sint en Kerst staan alweer voor de deur. Tijd dus om na te gaan denken over wat voor cadeaus je aan moet schaffen. Het wordt dus ook weer tijd om een bericht te schrijven over de beste bordspellen van 2021. Dat...

Lees meer
Hattie en project gestuurd onderwijs

Hattie en project gestuurd onderwijs

  Hattie en project gestuurd onderwijs zijn geen match In mijn vorige artikel noemde ik het geweldige project van John Hattie. Hattie en project gestuurd onderwijs zijn geen match. Integendeel zelfs. Toch kun je veel vinden in de bijna duizend meta-analyses die...

Lees meer
onderzoek naar project gestuurd onderwijs

onderzoek naar project gestuurd onderwijs

Als ik met mensen praat over mijn projecten en projectgestuurd onderwijs, krijg ik vaak de opmerking dat er geen wetenschappelijke onderbouwing is voor het effect van deze richting.Er is zogenaamd geen onderzoek naar project gestuurd onderwijs gedaan. Dat is er wel...

Lees meer

Comments

0 reacties

Subscribe

schrijf je in voor de nieuwsbrief