“Waarom luistert mijn kind niet?” Het is een vraag die veel ouders zichzelf stellen. Of het nu gaat om het opruimen van speelgoed, het aankleden voor school of gewoon aandachtig luisteren tijdens een gesprek, kinderen lijken soms maar half te horen wat je zegt. Dit kan leiden tot frustratie bij jou als ouder én bij je kind.
Maar wist je dat luisteren een vaardigheid is die je kind kan leren en verbeteren? Beter luisteren van je kind begint bij begrip: kinderen luisteren namelijk niet altijd bewust niet, maar bepalen – net als wij volwassenen – zelf waar ze hun aandacht aan geven. Het goede nieuws? Jij kunt hier als ouder invloed op uitoefenen!
In deze blog deel ik vijf praktische tips om het beter luisteren van je kind te stimuleren. Deze tips helpen niet alleen om beter met elkaar te communiceren, maar versterken ook de band tussen jou en je kind. Bovendien vertel ik waarom de Gordon-methode, een effectieve aanpak voor betere communicatie binnen gezinnen, een waardevolle tool kan zijn.
Benieuwd hoe je meer rust en begrip in huis kunt creëren? Lees dan verder en ontdek hoe jij je kind beter kunt laten luisteren!
Je kind gaat beter luisteren als je, voordat je een vraag stelt of een opdracht geeft eerst contact met je kind maakt. Dat is vaak druk bezig en hoort dan vaak niet eens wat je zegt. Tik je kind even aan of noem zijn of haar naam. Ga dan ook pas verder als je kind echt naar je kijkt. Het beste is om voordat je de vraag stelt je kind eerst te complimenteren met het feit dat het naar je kijkt. “bedankt dat je luistert” of “goed dat je kijkt” zijn de meest duidelijke complimenten. Je zal merken dat je kind bij een vervolg eerder contact maakt.
Wij zeggen vaak wat we niet willen. “loop niet op blote voeten”, “niet rennen in de kamer” en ga zo maar door. Het woordje niet is heel moeilijk ook voor volwassenen. Als we het over Parijs hebben en ik zeg denk niet aan de Eiffeltoren dan doe je dat toch. Het is dus veel beter te zeggen wat je wel wilt dus: “trek je sloffen aan” of “rustig lopen in de kamer”. Je bent dan gelijk duidelijk naar je kind toe.
Benoem zo specifiek mogelijk wat je bedoelt aan je kind. Woorden als straks, misschien of soms begrijpt een kind niet. Het wordt er onzeker van en zal dus blijven doorvragen (wij noemen het zeuren). Hoe preciezer je bent, hoe beter je kind weet waar het aan toe is en dus gaat het beter luisteren. Ja of nee in plaats van misschien. Over een uur (of bij jonge kinderen als de wijzer bovenaan staat) zijn veel duidelijker.
Als je kind een vraag stelt of jij een opdracht aan je kind geeft dan kan je vertellen waarom je dit antwoord geeft of die opdracht geeft. Je kind vraagt om een snoepje. Jij zegt alleen nee of je zegt Nee, want we gaan over een kwartier eten. Bij dat laatste is de kans op luisteren veel groter. Als je zegt “schiet eens op” of je zegt “schiet eens op, dan kan je al het klaar is nog even buiten spelen” maakt een heel verschil.
Je kind leert door te kopiëren. Zeker van zijn vader of moeder. Ze nemen jou als voorbeeld en leren daarvan. Dus als je kind dan wat vraagt, maak dan contact. Kijk het aan en geef antwoord. Stop even waar je mee bezig bent en luister met aandacht.Zelf beter luisteren maakt dat je kind het ook doet. In het artikel over de Gordon methode vertel ik daar meer over.
Er zijn nog wel 10 andere tips en suggesties te geven waardoor je kind beter luistert. Deze 5 zijn echter makkelijk uit te voeren en als ze eenmaal in je systeem en dat van je kind zitten merk je vanzelf de verbeteringen. Probeer het maar uit. Je zult zien dat het werkt. Als je mee wilt weten dan kun je in de volgende boeken meer informatie vinden.
Deze 5 tips zijn een goed begin om je kind beter te laten luisteren. Dat voorkomt al een hoop ergernis. Meer informatie vind je in dit artikel en op de site van de Gordon aanpak
Je leerling met ADHD kan best voor problemen zorgen. In deze blog krijg je tips…
AI beleefde in 2024 een enorme groei. De vraag is dan ook is AI in…
kerst is het feest van sfeer en gezelligheid, maar kerst en ADHD is soms moeilijk.…
de prestigieuze zilveren griffel is een belangrijke boekenprijs. wie wonnen hem de afgelopen 10 jaar?
Gedragsproblemen komen veel voor. Lees in dit artikel alles wat je moet weten over gedragsproblemen
Het gaat steeds beter met de visie op een kind met ADHD in het onderwijs,…