Bijna van start

Bijna van start

Op 1 oktober is mijn bedrijf Jos Onderwijs Support (JOS) van start gegaan. Voor mij was dit al bekend. Anderen zullen het misschien vreemd vinden. Je gaat 1 september met pensioen en in plaats van genieten van je vrijheid ga je gelijk het diepe in met een eigen bedrijf. Toch is dit wat ik in gedachte had. Een bedrijf waarmee ik mijn projecten voor het basisonderwijs kon aanbieden en leerkrachten kon trainen om ermee te werken.

Het pensioen was een bewuste keus. Ik was 30 jaar directeur geweest van vijf verschillende scholen en het was genoeg. Niet de onderwijsvernieuwing, niet de collega’s niet het bezig zijn met  onderwijs gaven voeding aan dit besluit. Het waren de vele gesprekken met ouders, alle regeltjes er omheen, het planmatig werken. Dat waren de redenen voor mijn verminderde motivatie. Tijd voor wat anders. Tijd voor JOS.

Ik wil me ongeveer twee dagen per week met het bedrijf bezig houden. Dat kent 3 poten.

Invallen: Ik wil me weer inzetten voor de groep. Niet achter een bureau in het kamertje, maar daadwerkelijk met de leerlingen aan de slag. Daarnaast kan ik me dan verdiepen in hoe de kinderen reageren op delen van mijn projecten. poot nummer 2.

Projecten: Al twee jaar voorzie ik het team van draaiboeken voor projecten. Ieder jaar maak ik er vijf. Na drie jaar en 15 projecten verder zijn alle kerndoelen gedekt en zou je in principe weer met project 1 kunnen beginnen. Ik wil de keuze echter groter maken en hoop aan het einde van dit schooljaar 30 projecten gereed te hebben. Hoe die projecten werken kun je hier zien op mijn site. Op zich kun je zo et  die projecten voor het basisonderwijs aan de slag, maar het is toch handig om te starten met een teamtraining over het werken met zo’n project. Dan hebben we gelijk de derde en laatste poot.

Trainingen: Ik geef dus teamtrainingen over het werken met mijn eigen projecten, maar kan ook trainingen geven over wetenschap en techniek, over ontdekkend en ontwerpend leren en over ICT gebruik in de groep. Van tijd tot tijd geef ik ook trainingen op locatie waar je je op in kunt schrijven. Verder heb ik een nieuwsbrief en een blogpagina, waar ik maandelijks nieuwe artikelen aan toevoeg. Kortom ik ben nog steeds druk, maar het moet geen werk worden.

 

Geef een reactie

Sluit Menu