online onderwijs en ADHD, de derde ronde

1 · 12 · 21

Mijn kind heeft alle motivatie verloren!

Het afstandsonderwijs gaat ronde 3 in en duurt vanaf nu nog zeker 3 weken en waarschijnlijk 4 of nog langer. Je kind zal dus nog minstens een maand te maken hebben met online onderwijs en ADHD.

Verveling, buitensporige zorgen en disfunctioneren in het uitvoeren van taken zorgen allemaal voor afnemende motivatie voor leerlingen met ADHD tijdens deze pandemie. Gebruik deze strategieën om de focus en betrokkenheid van je kind of leerling te vergroten tijdens dit derde (lange) semester van afstandsonderwijs. Hierdoor wordt online onderwijs en ADHD geen fiasco

 

Thuis leren geeft echt problemen

Ja, sommige leerlingen floreren momenteel.

Maar degenen die houden van en gedijen op leren op afstand zijn de uitzondering op de regel. De meeste studenten en zeker die met ADHD en leerproblemen zijn gestagneerd; de online schoolomgeving is niet alleen vervelend, maar ook totaal niet motiverend. Huiswerk en schoolwerk blijven voor onbepaalde tijd onvolledig, en desorganisatie neemt toe. Aanhoudende stress, angst en frustratie bij asynchroon leren zijn ook barrières; ze verhinderen dat onze kinderen het gevoel hebben dat ze belang hebben bij hun opleiding.

Hoewel er hoop aan de (helaas verre)horizon is, zal afstandsonderwijs nog zeker enige tijd de kern vormen van de leerervaring van de meeste studenten.

Om je kind te helpen vol te houden, is het belangrijk om hun meest urgente uitdagingen te begrijpen en om geschikte hulpmiddelen te bieden om de zelfmotivatie te verbeteren.

online leren en ADHD

3 redenen waarom online leren en ADHD niet samen gaan

1. Slechte vaardigheden in uitvoerende functies

Studenten met ADHD zijn niet gemotiveerd om online te leren, gedeeltelijk vanwege de  stoornis in het uitvoeren van taken. Bij leren op afstand worden bij ADHD de nuvolgende vaardigheden, die betrokken zijn bij motivatie, verder verzwakt door stress en te veel prikkels:

 • Doelgericht doorzettingsvermogen en focus: impulsen en emoties beheersen om een ​​verwachte taak bij te wonen
 • Initiatie: aan de slag gaan zonder onmiddellijke prompt of beloning
 • Shifting: van de ene taak naar de andere gaan (bijv. Gelijktijdig luisteren en notities schrijven)
 • Time management: tijd en energie organiseren om deadlines te halen.

Verveling en desinteresse verergeren natuurlijke problemen met uitvoerende vaardigheden voor leerlingen  met ADHD of ADD. Er wordt bij hen minder dopamine geactiveerd door een taak of een omgeving die fundamenteel niet beloond wordt of oninteressant is (zoals huiswerk maken of klusjes doen, of urenlang naar een scherm staren). Voor ADHD-hersenen betekent een gebrek aan dopamine dat het zelfs nog langer kan duren om te beginnen.

2. Angst en zorgen

Angstige gedachten en overmatige bezorgdheid, die beide hoogtij vieren in deze pandemie, hebben ook invloed op de motivatie. Ze leiden vaak tot het volgende:

 • catastrofaal
  opdringerige “wat als” -gedachten
 • verminderd zelfvertrouwen
 • toegenomen overweldiging
 • opgeven

Hoe los je problemen met online leren en ADHD op

probleem 1. Initiatief.

Als aan de slag gaan een probleem is voor uw kind, doe dan het volgende:

 • Splits taken op in kleinere, haalbare onderdelen (er bestaat niet zoiets als een te kleine taak). Let op en beloon inspanningen en succes door opmerkingen of  zichtbare beloningen.
 • Onthoud dat ongemotiveerde kinderen vastberaden zijn om mislukking te verwachten, dus kleine winsten zijn geweldige kansen om kinderen te trainen in de stimulans / beloning-dynamiek.
 • Maak een dagelijkse richtlijn die stap voor stap opsomt wat ze elke ochtend voor school moeten doen (bijv. E-mails en meldingen bekijken, op een bepaalde tijd online zijn, enz.)
 • Wees bekend met de technologie van de hulpmiddelen (laptop, tablet, programma)  om het onverwachte op te lossen dat onvermijdelijk een keer voorkomt. Je kind komt er echt niet zelf overheen als zoom of teams niet werkt. Niet weten hoe je met online technologie moet omgaan, kan dus een enorme buffer zijn om aan de slag te gaan.
 • Help uw kind het systeem van de school te begrijpen en vraag leerkrachten om expliciet te zijn over welke tools en technologieën uw kind nodig heeft om een ​​leertaak te voltooien.
online leren en ADHD
online leren en ADHD

Probleem 2: time management

Niet kunnen omgaan met tijd en slechte inschattingsvaardigheden komen vaak voor bij kinderen met ADHD. Probeer het volgende om dit te verhelpen:

 • Maak tijd extern.                                                                            U kunt het beste vertrouwen op fysieke alarmen, herinneringen en timers, zodat het verstrijken van de tijd kan worden “gezien”. Gebruik apps op apparaten voor extra ondersteuning (agenda’s, timers, alarmen). Koop bijvoorbeeld een time timer die ze ook op school gebruiken.
 • Leer schattingsvaardigheden.                                      Terugdenken vanaf een deadline is een goede manier om kinderen te leren wat ze in een bepaalde tijd kunnen bereiken, waardoor het gevoel dat ze teveel in korte tijd moeten doen kan worden verminderd.
 • Maak routines om het giswerk uit de tijd te halen.

Probleem 3: uitstelgedrag

Uitstelgedrag is geen kwestie van tijdmanagement of geen initiatief nemen. Het is eigenlijk geworteld in het volgende:

Perfectionisme – hierdoor kan uw kind het starten opgeven of zichzelf in de war brengen over de taak.
Vermijden – als de taak te onaangenaam is, zal uw kind duidelijk sturen. Het vermijden is echter niet altijd vanzelfsprekend. Let er op dat uw kind geen “Productief uitstelgedrag” vertoont. Dit  is een vorm van bezig blijven met een andere activiteit om uiteindelijk de grotere taak te vermijden.
Als uw kind uitstelt, praat dan met hem/haar – zonder oordeel – om tot de kern te komen waarom hij nog met een taak bezig is. Bij ADHD  kan faalangst en jezelf zwakke capaciteiten toedenken, de motivatie beïnvloeden en bijdragen aan uitstelgedrag.

Probleem 4: organisatie en prioriteiten stellen

Deze twee vaardigheden beïnvloeden elkaar en leveren een belangrijke bijdrage aan motivatie. Probeer het volgende om ze tegelijkertijd een boost te geven:

 • Gebruik een ordeningssysteem dat voor uw kind werkt en uw basisdoelen bereikt. Ze willen waarschijnlijk geen agenda gebruiken, maar misschien is een eenvoudig blad of computerdocument met hun taakitems voldoende.              gekleurde post it velletjes en whiteboards zijn ook geweldige hulpmiddelen voor het visualiseren van taken en deadlines.
 • Maak lijsten om kinderen te leren volgorde te leren en hen te helpen onafhankelijk te plannen. Help ze met het maken van takenlijsten en bewerk deze naar behoefte.
 • Zoek een manier om de volgorde van taken te bepalen. Vindt uw kind het leuk om eerst iets gemakkelijks te doen, dan iets moeilijks? Of is het andersom? Het laatste wordt vaak geadviseerd, maar de motivatie om iets makkelijks goed gedaan te heben zorgt er vaak voor dat de moeilijkere taak beter aangepakt wordt.
 • Werk in brokken en gebruik een timer om aan te geven wanneer de aandacht afdwaalt. Als je eenmaal weet op welk punt de aandacht van je kind begint af te dwalen, stel dan werkperioden in die tijdspanne in.

Probleem 5: aandacht vasthouden

De focus behouden, met name op saaie Zoom-boxen of online werkbladen, wordt geholpen door de volgende strategieën:

 • Vermijd multitasking.                                                                                                                                    Multitasking dwingt ons om onze aandacht snel van de ene taak naar de andere te verleggen, waardoor de brandstof voor de hersenen uitgeput raakt. In plaats daarvan…
  Stel realistische werkperioden in om je kind op de ene taak te laten concentreren voordat het naar de andere gaat. Korte of iets langere pauzes moeten volgen op een werkperiode (als beloning om de motivatie hoog te houden).
 • Elimineer afleidingen.                                                                                                                                              Door online te werken, is het gemakkelijk geworden om de aandacht naar elders te verschuiven. Overweeg om tijdens schooltijd de toegang tot bepaalde sites op de computer en aan de telefoon te blokkeren. Schakel meldingen uit voor niet-schoolapps.  Gebruik verschillende browsers voor plezier en werk.

Probleem 6: doelgerichtheid

Doorzettingsvermogen is tegenwoordig schaars, vooral wanneer externe motivatoren zoals sport, bewegen, naschoolse activiteiten en meer zijn geannuleerd. Probeer de volgende strategieën om dit effect te compenseren:

 • Creëer samen bereikbare doelen. Ga bij uw kind zitten en bespreek – neutraal – de doelen die voor u en voor hen in verband met school belangrijk zijn. Brainstorm over oplossingen voor obstakels en tegenslagen (spreek af dat alle gezegd mag worden tijdens het brainstormen).
 • Geef neutrale aanwijzingen om weer aan het werk te gaan. Er zijn ook apps voor taakgerichtheid.
 •  Laat binnen de richtlijnen en regels toch het nodige toe. Ga samen bewegen of laat het je kind met een vriend(in) doen.
 • Mindfulness is ook een goed middel om de focus weer te herstellen.

Aanvullende aanwijzingen om een ​​betere motivatie voor afstandsonderwijs te bevorderen

 • Wees realistisch over wat uw kind aankan. ADHD leerlingen moeten veel harder werken dan hun leeftijdsgenoten zonder neurodiverse problemen. Waartoe uw kind vóór de pandemie in staat was, lijkt misschien weinig op wat het nu kan. Pas de verwachtingen aan de sterke en zwakke punten van uw kind aan.
 • Houd ongeveer één keer per week gezinsbijeenkomsten om de voortgang van uw kind bij te houden, problemen aan te pakken en in het algemeen te kijken.
 • Als u vanuit huis werkt, probeer dan een ‘gezinswerktijd’ af te spreken om samen met uw kind te werken. Op deze manier kunt u ze volgen en beschikbaar zijn om eventuele vragen te beantwoorden. Bovendien, als u uw werk doet, geeft u aan dat dit ook voor je kind de tijd is om zijn werk te doen.
 • Zorg voor prikkels. Voor kinderen met ADHD: combineer externe prikkels met een beloning die voor hen van belang is. Hierdoor moedig je actie aan. Het interne belonings- en motivatiesysteem begint op jonge leeftijd. Incentives leren kinderen dat inspanning leidt tot bevredigende resultaten. Ze verbeteren ook uw relatie met uw kind, aangezien straf geen motiverende vaardigheden leert.
  Zorgplannen zijn nog steeds van toepassing op afstandsonderwijs. Zorg ervoor dat uw kind hulp krijgt en bel desnoods een mentor of intern begeleider van uw kind als er reden toe is.
 • Verminder stress en angst. Voorspelbaarheid en routines zijn geruststellend, net als een positieve band met uw kind blijven houden. Help uw kind zich gewaardeerd te voelen als een intelligent persoon wiens brein gewoon anders leert. Let op hun inspanningen en vergelijk hun prestaties niet met de tijd voor de pandemie. Zorg ervoor dat er een mogelijkheid is om veilig te socializen met leeftijdsgenoten. Streef vooral naar consistentie – niet naar perfectie.

Meer lezen over ondersteunen van je kind?

Kijk ook in de artikelen over hoe je de werkruimte het best kunt inrichten, mindfulness met je kind of 5 tips voor online leren en ADHD

online leren en ADHD
online leren en ADHD

Over mij

Jos van Ouwerkerk

Jos is als gepensioneerd directeur nog steeds betrokken bij het basisonderwijs. Hij schrijft nog steeds artikelen vooral voor leekrachten en ouders. Verder werkt hij aan een methode voor de zaakvakken op basis van projecten.

laatste artikelen

krijg updates via de nieuwsbrief

10 beste bordspellen voor pubers met ADHD

10 beste bordspellen voor pubers met ADHD

Bordspellen voor pubers met ADHD zijn waardevol Bordspellen helpen om krachtige en zinvolle gezinsbanden te smeden.  spelletjesavonden leren sommige vaardigheden zelfs beter dan op school. Bouw aan  een waardevolle verzameling favoriete bordspellen die helpen bij het...

Lees meer
10 beste bordspellen voor kinderen met ADHD

10 beste bordspellen voor kinderen met ADHD

samen spelen is belangrijk voor kinderen met ADHD Als ouder van een kind met ADHD weet je hoe belangrijk het is een band met je kind op te bouwen. Één van de manieren waarop dat goed lukt is het samen spelen van bordspellen. Voor de onrustige ADHD-er zijn veel spellen...

Lees meer
mindfulness voor kinderen met ADHD

mindfulness voor kinderen met ADHD

mindfulness voor kinderen met ADHD is zinvol Kinderen met ADHD (volwassenen trouwens ook) hebben moeite met wat uitvoerende functies genoemd wordt. Daarmee bedoelen we dat ze heel moeilijk in actie kunnen komen om dingen uit te voeren. Ze kunnen er wel aan denken maar...

Lees meer

Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Subscribe

schrijf je in voor de nieuwsbrief