jos@josonderwijssupport.nl

mindfulness voor kinderen met ADHD

door | jan 4, 2021 | artikelen gedrag, artikelen ouders, leerkracht | 0 Reacties

mindfulness voor kinderen met ADHD is zinvol

Kinderen met ADHD (volwassenen trouwens ook) hebben moeite met wat uitvoerende functies genoemd wordt. Daarmee bedoelen we dat ze heel moeilijk in actie kunnen komen om dingen uit te voeren. Ze kunnen er wel aan denken maar het overgaan van denken naar actie blokkeert. Daarnaast hebben ze veel moeite zich aan nieuwe situaties aan te passen en zich voor te bereiden op speciale activiteiten zoals bijvoorbeeld het thuis moeten leren tijdens een lock down. Of een speciale schoolactiviteit.

Naast minfulness is ook het aanpassen van de omgeving waarin je kind moet werken belangrijk. Daarover meer in het artikel De werkplek van je kind met ADHD

waar is mindfulness goed voor?

Mindfulness helpt bij het opbouwen van zelfregulerende vaardigheden – vooral die welke worden gebruikt om onze emoties en ons gedrag onder controle te krijgen en de effecten van afleiders te verminderen. Die vaardigheden komen goed van pas als de situatie onzeker is. 

Als onze emoties onder controle zijn en we kunnen voorkomen dat we stress krijgen zijn we in staat om onze frontale kwab aan te boren, het gebied van de hersenen dat uitvoerende functies aandrijft. Als we zelfregulatie bereiken, worden al onze opdrachten hier naartoe gestuurd. Wanneer we geagiteerd, gestresst of anderszins ongereguleerd zijn, kan de frontale kwab niet effectief aangrijpen. In plaats daarvan wordt de hersenstam – het reactieve deel van de hersenen dat ons in de vecht-, vlucht- of vriesmodus brengt – geactiveerd. Dit gebeurt heel veel bij ADHD.

Het is dus van belang de ongeregelde modus uit te schakelen en Mindfulness helpt daar enorm bij.

Als je ziet dat je kind slecht luistert, moeite heeft met concentreren en onze aanwijzingen negeert, dan weet je dat het vanuit de hersenschors reageert. In dat geval zijn mindfulness oefeningen goed om weer onder controle te zijn.

Deze oefening helpen om onszelf weer te reguleren. Mindfulness werkt in op het moment en oordeelt niet. Hoe meer je kind mindfulness onder de knie heeft, hoe beter het in staat is te herkennen of het in de vecht of vluchtmodus staat en daar wat aan doen.

mindfulness voor kinderen met ADHD

Hoe doe je mindfulness voor kinderen met ADHD

Probeer dit om mindfulness met je kind te oefenen:

  • Focus op sensaties – laat ze hun voeten plat op de grond zetten of met hun tenen in hun schoenen wiebelen.
  • Ademhalingsoefeningen – gericht op diafragmatische ademhaling. Laat uw kind zijn hand op zijn buik leggen en zich het voorstellen als een anker terwijl het in- en uitademt. Bij zichzelf herhalen: “Ik adem in, ik adem uit” helpt ook.
  • Andere dagelijkse activiteiten, zoals bellen blazen, zijn geweldige oefeningen om gecontroleerd te ademen.
  • Bewust eten – merk echt op hoe voedsel smaakt en aanvoelt, en neem de tijd om voorzichtig te kauwen en te pauzeren voor nog een hap.
  • Mindfulness- en meditatie-apps – deze tools worden steeds meer hulpmiddelen voor ouders en kinderen. Populaire programma’s voor kinderen van verschillende leeftijden zijn onder andere Smiling Mind; Headspace; Kalmte; Adem 2 Ontspan; en Stop, Breathe and Think Kids.
  • Verzamel kindvriendelijke mindfulness-oefeningen uit boeken als stil zitten als een kikker, MYmind, mindfulness voor kinderen en jongeren met ADHD en hun ouders – Trainershandleiding of mindfulness voor je kids
mindfulness voor kinderen met ADHD
mindfulness voor kinderen met ADHD

Wanneer en hoe werk je aan mindfulness

Gebruik mindfulness niet als je kind al geagiteerd is of de hakken in het zand zet. Gebruik momenten waarop er rust is. Bijvoorbeeld vlak voor het slapen gaan of net voor het eten.

Sommige kinderen, zeker de tieners, vinden de oefeningen saai of generen zich voor het feit dat ze bewust dingen moeten doen zoals eten. Uit onderzoek blijkt dat ze het gaan waarderen als ze hun vooruitgang zien. Neem ze bij de hand en doe zelf actief mee. ADHD of niet, Mindfulness is goed voor iedereen.

Written by jos van Ouwerkerk

andere artikelen

Geverifieerd door MonsterInsights