curriculum.nu onzin of nieuwe kans?

curriculum.nu onzin of nieuwe kans?

Afgelopen donderdag 10 oktober presenteerde de commissie curriculum.nu haar voorstellen. 125 Leerkrachten en 18 schoolleiders hebben deze samen ontwikkeld. Ik heb al een flink aantal reacties gelezen en de meesten zijn behoorlijk kritisch. Vooral het toevoegen van digitale geletterdheid en het invoeren van statistiek in het basisonderwijs deed veel volgers fronsen.

Curriculum.nu
http://www.curriculum.nu

Nu denk ik ook dat het laatste een beetje paniekvoetbal is. Uit veel onderzoeken blijkt dat het rekenonderwijs op zich al achteruit gaat. Laat een basisschool zich dan concentreren op het verbeteren van de rekenvaardigheden van de leerlingen. Niet op het toevoegen van toegepaste rekenvaardigheden als statistiek. Aan de andere kant geeft het nieuwe curriculum veel mogelijkheden aan scholen om het onderwijs op een eigen manier in te richten. Dat is een goede zaak.

Projectonderwijs bijvoorbeeld is dan een keuze die veel gemaakt wordt. De samenhang binnen de items van het curriculum is in ieder geval heel duidelijk. Dus met een projectaanpak als van JOS heb je gelijk een instrument in handen dat bijna alle genoemde doelen in het curriculum dekt.

curriculum.nu investeren in onderwijs

Voordeel is ook dat JOS net deze maand begonnen is met het aanpassen van de reeds eerder gemaakte projecten. Bij de check naar kerndoelen pakt JOS nu gelijk de doelen van curriculum.nu mee, zodat een project van JOS altijd aan alle doelen voldoet. Wat er in de toekomst ook gebeurt.

De projecten die JOS vanaf nu in de winkel plaatst voldoen dus ook aan de voorstellen die de commissie nu heeft voorgelegd aan de minister.

Geef een reactie

Sluit Menu