projecten voor het basisonderwijs

projecten voor het basisonderwijs

In de 40 jaar onderwijs die nu achter mij liggen heb ik vele projecten voor het basisonderwijs met mijn leerlingen gedaan. Het was altijd een feest. Zo’n project duurde twee tot drie weken en werd meestal gepland in februari of maart, want dat waren de zogenaamde stille maanden waar weinig andere activiteiten waren. Deze projecten hadden een thema en daar zocht je dan zoveel mogelijke leuke opdrachtjes bij en boekjes en sprekers en een film etc. En na die drie weken ging je weer over tot de orde van de dag en de gewone aardrijkskunde-, geschiedenis, of natuurmethode.

projecten basisonderwijs
zelf buiten ontdekken

De afgelopen twee jaar heb ik met mijn school een andere aanpak van projecten in het basisonderwijs nagestreefd. We gebruikten geen methodes meer en per schooljaar deden we zes projecten van minimaal vier weken. De tussenliggende weken waren voor kortlopende lessenseries over wetenschap en techniek, topografie enz. In november en december waren we bezig met Sint Maarten, Sinterklaas en Kerst en ook rond Pasen was er geen project. Zes projecten per jaar is ook ruim voldoende. Past ook precies tussen de vakanties.

De projecten die ik tot nu toe heb ontwikkeld beslaan een periode van 3 jaar. Ieder project heeft een een onderbouw en een bovenbouw gedeelte. In een matrix heb ik bijgehouden welke kerndoelen allemaal behandeld zijn. Na drie jaar zijn dat alle doelen die voor een bouw gelden. Dat betekent dat je dus met 15 projecten kan volstaan. Na drie jaar zijn de leerlingen van groep 3 namelijk in groep 6 aangekomen en kun je het bovenbouwproject volgen.

nieuwe projecten basisonderwijs
bouwen en ontwerpen zijn belangrijke elementen

De afgelopen twee jaar heb ik alle nieuwe vakken en ontwikkelingen in de projecten verwerkt. Zo is wetenschap en techniek in elk project aanwezig en voor de meer begaafde leerlingen zijn Hogere Orde Denkvragen opgenomen. Maken we veel gebruik van ICT en komt burgerschap vaak aan de orde. Deze ontwikkelingen zorgen er wel voor dat de eertste projecten nu niet meer up to date zijn. Ik ben ze nu aan het bijwerken zodat ze weer volop gebruikt kunnen worden.

Hoe de projecten in de praktijk werken leg ik in een volgende blog uit. Nog beter is het als ik het mag komen laten zien. Op mijn contactpagina kun je me een berichtje sturen.

Geef een reactie

Sluit Menu