ADHD en online onderwijs. 5 tips om te helpen

1 · 04 · 21

ADHD en online onderwijs

De kerstvakantie is vandaag voorbij, maar je kind (eren) zijn nog zeker tot 19 januari thuis. Voor de tweede keer al en het is nog de vraag of je 12 januari hoort of de scholen de 19de weer beginnen. Thuiswerken werd de eerste lockdown al als overwegend problematisch gezien. Voor ouders met kinderen die ADHD hebben is het helemaal lastig. vandaar deze 5 tips om je kind te ondersteunen en hem of haar de goede kant op te sturen.

Je broers en zussen maken lawaai. Je ouders willen werken in plaats van spelen, de hond of kat loopt steeds door het huis, je computerspelletje schreeuwt erom gespeeld te worden en de voorraadkast is heel dichtbij. Kortom er is voor iemand met ADHD heel veel afleiding thuis. Hoe krijg en hou je je kind toch aan het werk. Deze tips komen van ouders die met hetzelfde bijltje hakken en bij hen helpt het. Misschien bij jullie dus ook.

ADHD en online onderwijs

 

Maak schema’s voor Focus.

Kinderen met ADHD zijn gebaat bij rust en regelmaat. Schema’s geven die. Hier zijn drie manieren om een schema te maken.

  • Maak iedere morgen samen een schema en laat je kind doorstrepen wat gedaan is. Begin hierbij met het meest vervelende en werk toe naar de leuke opdrachten.
  • Maak vakken met moet je doen en leuke dingen doen. Maak kaartjes met moet ik doen  en wil ik doen en schrijf er onder wat er moet en wat je kind wil. Iedere keer als er drie kaartjes moet ik doen zijn afgerond is het de beurt aan een wil ik doen kaartje.
  • Je kunt bovenstaande ook op een white bord duidelijk maken met aansprekende post it velletjes. Rood is moet, groen is vind ik leuk. Teken er dan een tijdschema bij.

Zet een alarm voor focus

Er zijn horloges om de focus te meten. Hierop moeten de kinderen tappen als hij afgaat en zij nog steeds aan de opdracht werken. Maar een gewone kookwekker helpt ook als je hem maar niet gelijk naast je kind zet. Je kunt ook gaan voor een time timer zoals ze die op school veel gebruiken.

hoeveel tijd?

Je kent je kind zelf het beste en weet wat het aan kan. Het is ook afhankelijk van de leeftijd. Voor jonge kinderen zou ik kiezen voor 15-max 20 minuten en dan 5 minuten pauze. Na 2 of 3 keer een langere pauze van 20 minuten. Voor de bovenbouw of VO zou ik gaan voor 25 tot 30 minuten met 5 minuten pauze. en ook na 3 keer een pauze van 20-30 minuten. De jongsten hebben ook echt behoefte aan jou in de buurt. Blijf ook positief tijdens de werktijden en prijs ze als ze aan het werk zijn.

ADHD en online onderwijs
ADHD en online onderwijs

speeltjes en apps voor focus

Er bestaan een hoop fidgets (speeltjes) voor kinderen met ADHD. Ze helpen hen focus te houden. Het helpt hen ook  stil te zitten en niet met van allerlei andere voorwerpen te friemelen. Je kunt speciale friemels kopen, maar gewoon een bolletje play doh of een knijpballetje is ook vaak afdoende.

Daarnaast bestaan er apps die beter bij de planning horen. Op die apps kom ik terug in een ander artikel

In het artikel mindfulness voor kinderen met ADHD kom ik terug op dit hulpmiddel dat echt goed werkt.

beloningen na afloop of tijdens pauzes.

Maak met je kind een lijstje van beloningen voor zowel na een vak, aan het eind van de dag en aan het eind van de week.

Als je kind goed heeft gewerkt mag het uit één van de beloningen kiezen. Het spreekt vanzelf dat de beloningen aan het eind van de week groter zijn dan die van de korte pauzes tussendoor. Let er ook op dat sommige beloningen die je kind kiest het ook drukker maken.

Je kunt naast het zelf kiezen van beloningen ook nog een systeem opbouwen. Je kind krijgt dan een fiche of iets dergelijks als het goed heeft gewerkt. Die fiches kan het sparen en uitgeven aan beloningen die jullie vooraf een waarde hebben gegeven. Bijvoorbeeld een half uur Ipad is 5 fiches en een speelfilm kijken met chips en limonade is 15.

Verleng ook gerust een pauze als je ziet dat je kind dat nodig heeft en laat het iets rustigs doen wat het graag doet.

muziek om focus te houden.

Over deze tip zijn de meningen verdeeld. Ik weet echter uit ervaring dat het helpt. Voor sommige kinderen is muziek juist de motor om focus te houden. Die is wel aanwezig, maar helpt het om de honderden gedachten die het anders zou hebben te kanaliseren. Als je weet dat je kind dat heeft is het werken met een koptelefoon op de laptop of tablet een prima idee. Voor andere kinderen is muziek luisteren in de pauze al een uitkomst.

ADHD en online onderwijs blijft lastig.

Als je kind in de klas zit en de leerkracht heeft een klik, dan kan het op zich prima op school meekomen. Als het thuis is dan is hij weer voor jullie en zo loopt dat vaak prima. Nu echter ben je ook een soort juf of meester geworden. Dat kan een zodanige verandering zijn dat je kind van slag is. Probeer positief te blijven. Voel mee met de problemen die je kind ondervindt en laat merken dat je er bent om je kind te helpen. Dan en met de vijf tips hierboven kun je ook van de komende weken een prettige tijd maken

Over mij

Jos van Ouwerkerk

Jos is als gepensioneerd directeur nog steeds betrokken bij het basisonderwijs. Hij schrijft nog steeds artikelen vooral voor leekrachten en ouders. Verder werkt hij aan een methode voor de zaakvakken op basis van projecten.

laatste artikelen

krijg updates via de nieuwsbrief

10 beste bordspellen voor pubers met ADHD

10 beste bordspellen voor pubers met ADHD

Bordspellen voor pubers met ADHD zijn waardevol Bordspellen helpen om krachtige en zinvolle gezinsbanden te smeden.  spelletjesavonden leren sommige vaardigheden zelfs beter dan op school. Bouw aan  een waardevolle verzameling favoriete bordspellen die helpen bij het...

Lees meer
10 beste bordspellen voor kinderen met ADHD

10 beste bordspellen voor kinderen met ADHD

samen spelen is belangrijk voor kinderen met ADHD Als ouder van een kind met ADHD weet je hoe belangrijk het is een band met je kind op te bouwen. Één van de manieren waarop dat goed lukt is het samen spelen van bordspellen. Voor de onrustige ADHD-er zijn veel spellen...

Lees meer
online onderwijs en ADHD, de derde ronde

online onderwijs en ADHD, de derde ronde

Mijn kind heeft alle motivatie verloren! Het afstandsonderwijs gaat ronde 3 in en duurt vanaf nu nog zeker 3 weken en waarschijnlijk 4 of nog langer. Je kind zal dus nog minstens een maand te maken hebben met online onderwijs en ADHD. Verveling, buitensporige zorgen...

Lees meer

Comments

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. online onderwijs en ADHD, de derde ronde | voor goed onderwijs - […] Kijk ook in de artikelen over hoe je de werkruimte het best kunt inrichten, mindfulness met je kind of…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Subscribe

schrijf je in voor de nieuwsbrief