Categories: onderwijs

7 onmisbare elementen voor een goed project

 Een van de verschillen tussen een project “doen” en projectgestuurd onderwijs is dat bij de laatste een wetenschappelijk onderzocht model gebruikt wordt dat je als leerkracht in staat stelt een gedegen project te maken waarbij het verwerven van belangrijke kennis, inzicht en vaardigheden door de leerlingen gegarandeerd is. je hebt 7 elementen voor een goed project nodig. In dit artikel bespreken we ze

Een uitdagend probleem of vraag.

Het project bevat een aantal zinvolle problemen die moeten worden opgelost of een vraag die moet worden beantwoord. Hierbij moet je rekening houden met het niveau van de leerlingen en de uitdaging voor hen om hiermee aan de slag te gaan.

Meer over de juiste en uitdagende vraag in het artikel: hoe stel ik de juiste uitdagende vraag.

doorlopend onderzoek.

Gedurende het project is de leerling doorlopend bezig met het stellen van vragen het zoeken naar bronnen en het toepassen van wat het leert. Hieronder zie je een lijst met vragen die een leerling zich constant kan stellen. Als leerkracht moet je deze lijst zien als een leerproces. In groep 8 moet een leerling in staat zijn deze lijst af te werken. In groep 3 is dat logischerwijs veel anders, maar kun je wel beginnen met het stellen van de eerste vragen uit de lijst.

authenticiteit

De inhoud van het project alsmede de opdrachten die de leerling kiest zijn reëel en staan in de werkelijkheid. Authentiek werken is een noodzaak. Dat betekent echter niet dat onderwerpen uit de geschiedenis of die in de toekomst niet autenthiek zouden zijn. Het gaat meer de relevantie van de opdracht. Hij zou reëel kunnen zijn.

De leerling praat mee en kiest

Als je een goede introductie hebt gehouden, heb je ook de interesse van de leerling gewekt. Vaak bij projecten krijgen de leerlingen dan een projectboekje met voorgedrukte opgaven, vragen, puzzels en kleurplaten. Dat is bij deze projecten niet de bedoeling. De leerling gaat alleen of met een groepje met jou als leerkracht in gesprek en kiest zijn hoofdvraag uiteindelijk zelf. Afhankelijk van leeftijd, en niveau van de leerling kun je meer of minder sturen, maar uiteindelijk is het de leerling die kiest.

reflectie

Samen met de leerkracht reflecteert de leerling (of het groepje) regelmatig over de voortgang van hun werk. schieten ze op, halen ze de doelstelling, hoe is de kwaliteit van het werk, zijn er obstakels en zo ja zijn die op te lossen. Doe van de begeleiding door de leerkracht is wel dat de leerling het uiteindelijk ook zelf kan. Het is dus geen beoordeling. Gezien het volgende element moet je deze stap niet doen vlak voordat een leerling klaar is.

kritiek en laatste aanpassing

De leerlingen uiten zelf kritiek of krijgen dat van hun groepsgenoten en of de leerkracht. Naar aanleiding van die altijd opbouwende kritiek passen ze voor de laatste keer hun werk aan. Dit lijkt en herhaling van het vorige element, maar dat is het niet. Het product is in de ogen van de leerling klaar en deze kritiek is dus echt de laatste mogelijkheid nog wat aan te passen.

Publiek maken van het product

De leerling (of het groepje) maakt zijn werk openbaar door het te delen, uit te leggen of presenteren aan de groep, maar vooral aan mensen buiten die groep. Ouders, team, deskundigen. Het gaat er om dat een leerling die waardering krijgt die het verdient. Het is ook aan te raden rond projectgestuurd onderwijs een eigen youtube kanaal te maken waarop al de producten gepresenteerd kunnen worden.

7 elementen voor een goed project

Dit waren de 7 elementen voor een goed project. Essentieel om ze allemaal langs te gaan. Naast deze elementen is een aansprekend onderwerp ook een must. Maar geloof me, dat is nog één van de minste problemen. Meer informatie over project gestuurd onderwijs vind je in dit artikel en op de site van mijn collega’s van wij-leren

jos ouwerkerk